ALBLASSERDAM – Zo’n 1500 mensen hebben afgelopen woensdagavond een bezoek gebracht aan de paardenshow op het grasveld tussen de Roemer Visscherstraat en de Hobbemalaan. De show die te boek staat als het hippisch festijn van Alblasserdam vindt ieder jaar plaats op de dag van de paardenmarkt. Tijdens het feest dat rond 19.00 uur begon werd er met paarden gesprongen, gestunt en gerend. Bij het optreden van The Thunderguys gingen de paarden zelfs door het vuur voor hun ruiters. De avond werd afgesloten met een stoelendans voor pony’s. Klik op Lees Meer om deze foto’s te kunnen zien. Foto: Debora van der Kuijl en Peter Stam.

Paardenpensioen
Rond 19.00 uur heerste er een gezellige drukte op het grote grasveld achter de skatebaan. Steeds meer mensen schaarden zich achter de dranghekken om een glimp op te kunnen vangen van de spectaculaire paardenshow. De voorstelling begon met het hindernissenspringen voor paarden. Hierbij werd de lat letterlijk steeds hoger gelegd. De grote winnares was hier Ingrid Broers met haar 17-jarige paard Laverle. Met 1130 punten was zij sterker dan haar concurrenten Sven van de Perk en Vicky Schut die respectievelijk tweede en derde werden. De overwinning van Broers was vooral bijzonder omdat juist op deze dag het dier met ‘paardenpensioen’ ging. Een mooier afscheid was voor zowel het paard als de ruiter bijna niet denkbaar.

Door het vuur
Na de bekendmaking van de winnende loten van de paardenmarktloterij (uitslag hiervan staat elders op de site) begon het meest spectaculaire onderdeel van de avond met The Thunderguys. Hierbij lieten twee stuntruiters zien dat hun paarden letterlijk voor hen door het vuur gingen. Op het veld waren twee grote bogen geplaatst die overgoten waren met een brandbaar vloeistof. Nadat één van de ‘cowboys’ de bogen had aangestoken, pakten zich al snel dikke rookwolken boven het veld samen. Het stuntpaard stoorde zich daar echter totaal niet aan en ging bleef rustig tussen de brandende bogen wachten totdat zijn ruiter hem weer ophaalde.

Doodeng
Niet veel later werden adembenemende stuntsprongen gemaakt met een paardenkar en mensen uit het publiek. De ruiter koos zelf zijn duopassagier uit, waarna hij zijn paard in galop zette om vervolgens over twee blokken in het veld te springen. “Doodeng” noemde een van de avonturiers de rit. “Het scheelde niet veel of ik was uit de kar gelanceerd.”

Stoelendans
De avond werd afgesloten met de paarden-stoelendans. Zo’n tien ruiters moesten rondjes blijven rijden op hun paard of pony totdat de muziek stopte. Daarna moesten de deelnemers zo snel mogelijk een emmer zien te vinden. Degene die geen emmer kon bemachtigen mocht naar de kant om te zien hoe de rest van de ruiters het er vanaf bracht. Één berijdster sprong bij het stoppen van de muziek net wat te gehaast van haar paard waardoor ze hard op de grond terecht kwam, zij is behandeld door het ambulancepersoneel. De verwondingen lijken mee te vallen. Adrienne Zwartbol werd met haar ‘Pjotter’ eerste. Na de show werd door velen het feest voortgezet bij horecagelegenheden op de Dam, waar het bier rijkelijk vloeide.