ALBLASSERDAM – Verslaggevers van NOS Radio 1 zijn donderdagochtend 29 juli op bezoek geweest bij de Alblasserdamse SGP-wethouder Peter Verheij en directeur Jan Glimmerveen van staalbedrijf Nedstaal. Dit deden zij in het kader van de NOS radio Route, een programma waarbij door heel Nederland wordt getrokken op zoek naar verhalen die mensen bezig houden. Met Verheij, de jongste SGP-wethouder van Nederland, is gesproken over de bestuurscrisis die in 2007 plaatsvond in Alblasserdam en hoe daar verbetering in is gekomen. Daarnaast is gesproken over de economische situatie van het Damdorp. Klik op Lees Meer om verder te lezen. Foto: Jan Wijninga.

In het radioprogramma vertelde Verheij, die net zijn honderd dagen wethouderschap er op heeft zitten, dat door een koerswijziging na de bestuurscrisis er een cultuuromslag heeft plaatsgevonden. Hierdoor is het zowel bestuurlijk als financieel beter geworden in Alblasserdam. Daar moest Verheij wel een kantteking bij plaatsen: “We zijn er nog niet. Er moet stevig doorgezet worden op die cultuuromslag, zodat er meer verbinding kan komen tussen de gemeente en de burger.” Volgens de wethouder wordt daarbij gekeken wat de Alblasserdammer nu drijft en hoe daar het beste handen en voeten aan geven kan worden.

Net na het gesprek met de gemeentebestuurder hebben de verslaggevers een bezoek gebracht aan staalbedrijf Nedstaal. In een gesprek met directeur Glimmerveen bleek dat het Alblasserdamse bedrijf een zware tijd achter de rug heeft. De afgelopen twee jaar zat Nedstaal qua omzet op een derde van de voorgaande jaren. Op dit moment is dat weer op een nulniveau.

Door de economische slechte tijden is het bedrijf door ontslagen gekrompen van 330 naar 220 werknemers. “Dit waren vooral mensen die er nog maar kort werkten,” aldus de Nedstaaldirecteur. Van de harde kern hoefden ‘slechts’ tien mensen ontslagen te worden. Maar volgens Glimmerveen was dat van korte duur: “Die zijn weer terug.” Hierop concludeerde de verslaggever dat zijn gesprekspartner niet zo koud is als het staal van de fabriek.

In de middaguitzending van het Radio 1 Journaal, werd opnieuw aandacht geschonken aan het Damdorp. Hierin werd onder andere blauwalg in het Lammetjeswiel onder de loep genomen.

Hier staat een verslag van een van de radioverslaggevers over het bezoek aan Alblasserdam en Kinderdijk: http://nos.nl/artikel/175014-crisis-zeker-niet-voorbij-aan-alblasserdam.html