ALBLASSERDAM – De zeer technisch vaardige pianist Jan Vayne en niet minder virtuoze organist Martin Mans hebben vrijdagavond 23 juli een lustrumconcert gegeven in de Alblasserdamse Havenkerk. De twee lieten voor zo’n 500 man zien dat ze zich nog steeds bij de topmusici van Nederland mogen scharen. Vooral het improvisatiegedeelte van de humoristische Vayne viel bij het publiek in goede aarde en werd beloond met een nog luider applaus dan al het andere handgeklap na elk onderdeel van het concert. Klik op Lees Meer om foto’s van het concert te bekijken. Later deze week wordt op deze site een filmpje gepubliceerd, dat afgelopen vrijdag is gemaakt.

De razendsnelle vingers van Vayne wisten tijdens de improvisatie van de liederen ‘De zilvervloot’ en ‘Meisjes met rode haren’ een compleet nieuw, goedklinkend werk te maken. Bij sommige onderdelen leverde profzanger Rob van Surksum een bijdrage met enkele songs.

Jan Vayne, die officieel Jan Veenje heet, is sinds 1976 actief in de muziekwereld en gaf op zijn tiende al zijn eerste concerten. Martin Mans begon ook al vroeg met zijn muziekcarrière. Reeds op 11-jarige leeftijd begon hij met het begeleiden van koren en op 12-jarige leeftijd werd hij kerkorganist in zijn geboorteplaats Melissant. In deze periode schreef hij diverse orgelconcoursen op zijn naam. De twee klaviervirtuozen, besloten vijf jaar geleden te gaan samenwerken, waardoor er, net als afgelopen vrijdag, een ontmoeting plaatsvond tussen klassiek en populair op vleugel en orgel.