ALBLASSERDAM – Bij kwaliteitsmetingen van het zwemwater in Alblasserdam is maandag 19 juli de aanwezigheid van blauwalgen (blauwwieren) geconstateerd in het Lammetjeswiel. Er geldt nog geen zwemverbod, maar zwemmen wordt door de provincie Zuid-Holland sterk afgeraden. Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met blauwwieren kunnen mensen last krijgen van: hoofdpijn, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. Mensen met een gevoelige huid kunnen huiduitslag krijgen, in de vorm van rode, jeukende bultjes. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf. Foto en tekst: Peter Stam. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

Blauwwier is te herkennen aan een blauwgroene olieachtige laag die op het water drijft. Naarmate de laag dikker en compacter wordt, sterven de blauwwieren af. Het resultaat is een stinkende brij. Het Lammetjeswiel is het enige officiële zwemwater in Alblasserdam.