ALBLASSERDAM – De ex-penningmeester van gezelligheidskoor De Klinkers moet al het gestolen geld terugbetalen. Ook kreeg de 49-jarige Dordtenaar die vorig jaar de 17.500 euro bij de Alblasserdamse vereniging wegsluisde, tachtig uur werkstraf opgelegd door de rechtbank. De vrouw had het geld gestolen omdat ze verslaafd was aan kleding kopen. “Je pikt het van mensen die je vertrouwen. Mensen die enthousiast met hun hobby bezig zijn,” aldus de politierechter die woensdag 7 juli weinig mededogen had met de vrouw.  Klik op Lees Meer om verder te lezen.

Al hoeft ze geen gevangenisstraf uit te zitten. De Dordtse werd – gelijk aan de eis van de officier van Justitie – veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een maand (met een proeftijd van twee jaar) en een werkstraf van tachtig uur. Bovendien wordt ze onder verplicht reclasseringstoezicht gesteld en wordt een regeling getroffen met het incassobureau van Justitie over de terugbetaling van al het geld dat ze gedurende ruim een jaar in stukjes en beetjes op slinkse wijze naar haar eigen bankrekening heeft doorgesluisd. Met behulp van haar man heeft ze de afgelopen drie maanden reeds elke maand vierhonderd euro overgemaakt.

De rechter volstond met een werkstraf, maar benadrukte wel dat het nooit meer mag gebeuren en dat wanneer ze haar betalingsverplichting ontduikt ze alsnog de gevangenis in moet. Ook de officier van Justitie sprak over een heel ernstig feit en zei dat sprake is geweest van planmatige opzet. “U bent pas gestopt toen mensen van de vereniging erachter kwamen.” De vrouw zei erg veel spijt te hebben: “ Het is zo stom wat ik heb gedaan. Ik kon mezelf niet helpen. Het ging te gemakkelijk. Telkens deed ik het om het gat op mijn rekening aan te vullen zodat ik niet in het rood zou komen. Ik durfde niet bij anderen aan te kloppen om geld te lenen.” De geldproblemen ontstonden mede door het feit dat ze verslaafd was aan het kopen van kleding. Al het geld dat ze doorsluisde was binnen no time op. Vandaar dat de verduistering al die tijd stand hield.

De opmerking van de rechter dat ze veel problemen heeft (in het verleden heeft ze op haar werk ook heel lang gelogen over het feit dat ze een man en kind had) pareerde de vrouw met de aanmerking dat ze veel problemen had. Die zouden nu volgens haar tot het verleden behoren, maar daar was de rechter niet van overtuigd. Vandaar dat reclassering haar intensief begeleidt. De werkstraf van tachtig uur die werd opgelegd zal ze voorlopig niet kunnen uitvoeren omdat ze binnenkort een heupoperatie ondergaat. De Klinkers heeft door de verduistering lang in ademnood verkeerd, maar is er door allerlei acties en optredens de afgelopen maanden redelijk bovenop gekomen. De vrouw zei veel verdriet te hebben van wat ze het koor heeft aangedaan.

Door Erik de Bruin.