KINDERDIJK – Op het zeilbootje dat zondagavond 4 juli omsloeg, zaten geen vier maar twee mensen. Dat melden opvarenden van een speedboot, die bij het ongeval hulp verleenden. Eerder meldde de politie dat er sprake was van vier drenkelingen. Één van de getuigen noemt het ‘kansloos’ dat er 112 is gebeld. “Er was niets aan de hand. Wij vroegen ons af wat er op de dijk was gebeurd, er stonden zoveel hulpdiensten. Later bleek dat het voor de zeilboot was.” Klik op Lees Meer om verder te lezen en foto’s te bekijken van Kees Docters van Leeuwen, een hulpverlenende opvarende van de speedboot.

Het ongeval gebeurde rond afgelopen zondag rond 21.00 uur ter hoogte van de Overwaard in Kinderdijk. Tientallen hulpverleners werden ingeschakeld waaronder ambulancepersoneel, politieagenten en de brandweerlieden van Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland. Verder werd een boot van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij en een blusboot van de brandweer ingezet.

Laatste krachten
Bij veel kijkers op de Lekdijk bij Nieuw-Lekkerland ontstond zondagavond het beeld dat de twee mannen die aan de omgeslagen zeilboot hingen hun laatste krachten gaven om in leven te blijven. En zo leek het er uit de verte ook op. Ook gingen er al snel geruchten dat er waarschijnlijk een kind verdronken was en dat er nog een ander gezocht werd in het water. Achteraf gezien allemaal aannames en verzinsels. Maar voor de meldcentrale reden genoeg om de hulpverlening grootschalig aan te pakken.

Drie mannen, die vanuit hun speedboot bij het waterongeval hulp verleenden vertellen hun verhaal: “Allereerst, er zaten maar twee mensen op de boot; een zoon en een vader. Geen vier dus. Toen de zeilboot omsloeg, is het kind dat een reddingsvest droeg, bij een speedboot die daar toevallig langskwam, ingestapt. De bestuurder van deze speedboot is zelf te water gegaan om de zeilboot weer recht te trekken. Echt drenkelingen waren er dus niet,” aldus JP.

Kansloos
Hendrik Jan, een vriend van JP vervolgt: “Terwijl wij op het water klaar stonden om te helpen, zagen we op de dijk bij Kinderdijk veel ambulances en brandweerauto’s. We vroegen ons af wat daar gebeurd zou zijn. Nadat de brandweerboot bij ons aankwam hadden we door dat het voor de omgeslagen boot was. Geen idee wie 112 heeft gebeld, maar dat is wel mooi wel kansloos. Enig pluspunt is dat we konden zien hoe snel de reddingsdiensten ter plaatse waren.”

Volgens de politie is het juist goed dat er gebeld is. “We komen liever tien keer te veel dan één keer te weinig,” aldus één van de agenten die bij het voorval aanwezig was.

Tot slot vertelt Kees, de derde opvarende van de speedboot zijn verhaal: “ Wij waren die avond met zijn drieën gaan varen. Onderweg naar de haven van Krimpen aan de Lek zagen we dat er een zeilboot was omgeslagen. Er was een grote speedboot bij, waarvan de schipper, samen met de man van de zeilboot, het bootje aan het rechttrekken was. Wij zijn te hulp geschoten en ik ben toen op de punt van onze boot gaan staan om de mast van de omgeslagen zeilboot omhoog te trekken. Door dit hefboomeffect was het makkelijk de boot overeind te krijgen.”

Afstand
Nadat de zeilboot weer rechtop stond, werden de zeilen naar beneden gehaald, waarna er begonnen kon worden met hozen. “Toen zagen we die hulpdiensten op de dijk. Dan sta je toch wel gek te kijken als het voor de zeilboot blijkt te zijn. Dit laat toch wel zien hoe belangrijk het is om een goede melding te doen bij 112,” aldus Kees. Toch kan hij wel begrijpen dat er wat verwarring op de kant ontstond: “We zijn nog even langs de toegestroomde menigte op de dijk gevaren en omkijkend naar de plaats van het delict, viel mij op dat door de afstand niet duidelijk te zien was wat er precies aan de hand was.” Niemand raakte bij het ongeval gewond.