ALBLASSERDAM – De grootste bemande zeppelin ter wereld, de Zeppelin New Technology, vliegt acht dagen boven Nederland waaronder Alblasserdam, Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland. Vanaf zondagavond 27 juni tot en met 4 juli is de zeppelin in het luchtruim te bewonderen. Met zijn 75 meter is hij groter dan een Jumbojet. Over de hele wereld vliegen slecht drie exemplaren van deze grootte. Één in Japan, één in de Verenigde Staten en de derde in Europa. Klik op Lees meer om verder te lezen.

Voor rondvlucht van een uur in het luchtschip moest bijna zeshonderd euro per persoon worden neergeteld. De techniek in de unieke zeppelin is van uiterst modern. Zo zijn er lichte materialen gebruikt  en wordt er gebruik gemaakt van onbrandbaar helium. Hiermee is de zeppelin het meest veilige en vooruitstreven luchtvaartuig ter wereld. Ook het verbruik is erg laag. De zeppelin kan een hele week vliegen op wat een grote Boeing verbruikt tussen de terminal en het begin van de startbaan.

Volgens de avonturiers die in het met heliumgevulde toestel meevlogen was het zeker de moeite waard. “We hadden een prachtig uitzicht en door de grote, open ramen konden schitterende foto’s worden gemaakt.”

Middels een zeppelincruise door een viertal landen kwam het luchtschip op 25 juni aan in België. Daarvandaan is hij doorgevlogen naar Nederland, waar hij zondag aankwam. De zeppelintour eindigt op woensdag 7 juli weer op de thuisbasis van zeppelin aan de Bodensee in Zuid-Duitsland.

Alblasserdammer Ronald Stradmann maakte onderstaande foto’s.