ALBLASSERDAM – De eerste Kinderdijk Run is zaterdagavond 26 juni door ruim 250 mensen gelopen. De hardloopwedstrijd is de vervanger van de Rabobankloop, omdat de organisatie hiervan het niet meer lukte voldoende vrijwilligers te vinden om te helpen bij de wedstrijd. De nieuwe organisator had gerekend op zo’n zevenhonderd deelnemers. Dat viel dus wat tegen. Desondanks vonden veel hardlopers het een mooie, goed georganiseerde wedstrijd en een mooi parcours. De loop bestond dit jaar uit een halve marathon, een tien kilometerlange loop, een zes kilometer loop en wat wedstrijden voor de jeugd. Klik op Lees Meer om een uitgebreide fotoreportage te bekijken.

Zo’n 250 man zette zich rond 19.00 uur, na het startschot van wethouder Sjoerd J. Veerman in beweging. Vanuit een helikopter leek de stoet een lange slang die zich een weg baande door Alblasserdam. Nog geen tien minuten later was dit beeld veranderd in een onregelmatig menselijk DNA-profiel waar stukjes uitgeknipt waren. De afstand tussen de kopgroep en de staart werd met de minuut groter.

De voorste groep zette alles op alles om de snelle begeleidende motoren bij te houden. Tijdens de loop zagen de hardlopers de molens, de weilanden, de bruggen en het kabbelende water aan zich voorbij gaan. Tijd om er veel aandacht aan te schenken was er niet: het ging, zeker bij de kopgroep, om de overwinning en die was voor maar één persoon weggelegd.

Bij de laatste ‘wagons’ van de lange trein was deze overwinningsdrang uiteraard totaal anders. Daar werd genoten van het prachtige weer, het beeldschone parcours en de aanmoedigende menigte. Deze lopers waren al lang blij dat ze überhaupt de finish haalden met de toch wel hoge temperatuur.

De Kinderdijk Run werd georganiseerd door de Alblasserdamse Atletiek vereniging AAA en Running Affairs. Volgens Cees Wohler van de atletiekvereniging is het aantal deelnemers wat teleurstellend. “Andere jaren hadden we met de Rabobankloop veel meer deelnemers. Maar de loop is dit jaar vervroegd. Normaal hielden we de wedstrijd in oktober, maar nu is beslist het in juni te doen. Het grootste gedeelte van de organisatie is over genomen door Running Affairs omdat wij het niet meer konden behappen. We kwamen te veel vrijwilligers te kort.”

De eerste hardlopers van de halve marathon kwamen na ongeveer anderhalf uur binnen. De winnaars zijn geworden: 1. Arjan Korteland. (1.24 uur) 2. Gijs van den Hurk (1.26 uur) en 3. Erik Dees (1.29 uur). Bij de tien kilometer werd Koen Martens eerste, gevolgd door Marc van Hemert. Redmer Bartema werd derde. En bij de zeskilomterloop werd Bas Heiden eerste. Jan van Heteren tweede en Mandy Erkelens werd derde. Foto’s en tekst: Peter Stam.

Update: Yvonne de Jong-Muller was zaterdag als EHBO’er bij de halve marathon. Zij heeft ook wat foto’s kunnen maken bij het waterpunt op de Heiweg in Oud Alblas. Volgens De Jong verliep de marathon goed. “Ondanks het warme weer hebben we maar één mevrouw hoeven te behandelen die erg verhit raakte ten hoogte van de Elzenweg.
Zij heeft verkoeling gekregen in de EHBO bus.(airco) Verder was er een deelnemer halverwege afgehaakt vanwege de hitte en een deelnemer kreeg zo’n kramp in zijn kuit dat hij door een vrijwilliger is afgevoerd. Door de warmte (  en misschien ook voetbal ) waren er minder deelnemers aanwezig dan de voorgaande jaren. De deelnemers werden goed voorzien van water en natte sponsen,” aldus De Jong. Onderstaande foto zijn gemaakt door de EHBO’er.