ALBLASSERDAM – Een 41 meter lange vrachtwagen met daarop een kraandeel voor op een boot bij IHC Kinderdijk moest woensdagavond/nacht halsbrekende capriolen uithalen om vanuit Duitsland in Kinderdijk te komen. “Het rijksweggedeelte ging wel, maar door Alblasserdam en Kinderdijk kostte toch wel wat moeite,” vertelde een begeleider van het exceptioneel transport. Op veel plaatsen moest de vrachtwagen, om de bocht goed te nemen, tegen het verkeer in rijden. Dit gebeurde ondermeer op de Helling in Alblasserdam. Klik op Lees Meer om meer foto’s te bekijken en verder te lezen. Foto’s: Peter Stam.

In Kinderdijk, bij de oprit naar schepenbouwer IHC, bleek dat de laatste bocht met geen mogelijkheid gemaakt kon worden, door een geparkeerde auto, zonder aanwezige eigenaar. Dat met veel gemopper van de begeleiders tot gevolg.

Omdat de vrachtwagen toch binnen de IHC-poorten moest komen werden alle mogelijke opties nagegaan. “We kunnen de auto met z’n allen optillen en wegzetten, we kunnen er een heftruck onder zetten en dan de auto wegrijden of we laten een sleepauto komen,” opperde één van de begeleiders. Niet veel later bleek de auto alleen in de versnelling te staan en niet op de handrem, waardoor het mogelijk was om de wagen door de versnelling heen te duwen.

Met zes man sterk werd de auto stoterig naar de volgende parkeerplaats geduwd. Maar nog steeds was de draai naar het terrein niet mogelijk. Daarom werd de radioantenne van de auto geschroefd en werd de auto onder de stalen kraan door, naar de andere kant geduwd. Na nog tientallen keren steken lukte het de chauffeur zijn vracht binnen de poorten van de scheepsbouwer te krijgen. De operatie in Alblasserdam en Kinderdijk duurde ruim anderhalf uur, de dijk was hierdoor naar beide kanten drie kwartier afgesloten.

Eerder op de woensdagavond waren al andere kraandelen bij het bedrijf binnengebracht. Hiervan heeft Cees van der Wal foto’s gemaakt. Dit zijn de onderstaande foto’s: