ALBLASSERDAM – De D66 van Alblasserdam heeft dinsdagavond 22 juni vragen gesteld over de voltrekking van het huwelijk van Kim Struik en Stefan Boom afgelopen vrijdag op het gemeentehuis. Michael van der Plaat (D66) begon met felicitaties aan het kersverse echtpaar en vroeg daarna aan burgemeester Bert Blase en Astrid de Jong, hoofd publiekszaken opheldering over het feit dat er geen familie, vrienden en kennissen aanwezig mochten zijn bij het zetten van de handtekeningen in het trouwboekje.

Astrid de Jong omschreef het voorval als volgt. “Vrijdag 18 juni zat de baliemedewerker van publiekszaken klaar om het ‘geregistreerde partnerschap’ van het echtpaar Boom om te zetten naar een huwelijk. De handeling zou zonder ceremonie plaatsvinden aan de balie en was dus een kwestie van handtekeningen zetten,” aldus de Jong. Ze vervolgt: “We hebben dat ook van te voren schriftelijk aan het bruidspaar kenbaar gemaakt.”

Op de foto de D66 fractieleden Ramon Pardo (links) en Michael van der Plaat tijdens de vergadering.

Volkomen verrast
Het was volgens De Jong daarom ook niet vreemd dat de medewerker van burgerzaken volkomen verrast was, toen er mooi versierde bogen en een bruidspaar in prachtige kleding, vergezeld door vrienden, familie en kennissen, op het gemeentehuis verscheen. “Daar werd besloten dat de handtekeningen alleen gezet mochten worden zonder het directe bijzijn van de familie en zonder ceremonie. Simpelweg omdat dit niet besproken was. De gasten mochten echter wel toekijken in de hal,” aldus De Jong.

Media-aandacht
Toen bleek dat het verhaal in diverse media terecht was gekomen, heeft de gemeente afgelopen maandag contact opgenomen met het stel. Volgens De Jong waren de twee bijzonder verrast door alle media-aandacht en betreurden zij het dat het verhaal op deze manier naar buiten is gekomen. “Het verhaal klopt namelijk niet,” aldus het hoofd bestuurszaken. De Jong wilde na de vergadering niet verder toelichten op welke punten het verhaal dan niet zou kloppen.

Geen commentaar
Ook wilde zij niet ingaan op de eerder deze week gegeven kritiek van het bruidspaar, dat de behandeling van de medewerker niet goed was op de trouwdag en dat de voorlichting niet klopte. De gemeente heeft volgens het stel namelijk 1,5 jaar geleden aangegeven dat een ceremonie bij een huwelijk niet mogelijk is, als er reeds een geregistreerd partnerschap is afgesloten.

De eerder gegeven kritiek wordt ook woensdag 23 juni in het Algemeen Dagblad bevestigd door het bruidspaar waar wordt gesteld dat er wel degelijk om een ceremonie is gevraagd. “Voor ons is het jammer dat niemand dat eerder aan ons heeft verteld. We hebben er in voorgesprekken zelf om gevraagd, maar toen is herhaaldelijk gesteld dat het niet kon. De gemeente is daar slordig in geweest. We hadden zo’n plechtigheid natuurlijk wel gewild,” aldus het stel in het AD.

Veel geluk
De burgemeester heeft tot slot Kim en Stefan Boom van harte gefeliciteerd met hun huwelijk en hen daarbij veel geluk toegewenst. Dit deed hij namens de hele gemeenteraad. Het bruidspaar heeft de voorkeur uitgesproken om verder geen aandacht meer te schenken aan het voorval, zodat er nagenoten kan worden van de voor de rest goed verlopen en mooie trouwdag.