ALBLASSERDAM – Hevig geëmotioneerd moesten drie tieners zondagavond toezien hoe hun 27 jaar oude paard steeds verder wegzakte in een modderige sloot in de buurt van de Plantageweg. Rond half acht ‘s avonds werd de Alblasserdamse brandweer opgepiept, nadat iemand het paard in de sloot had zien liggen. De omstandigheden van het dier waren al dusdanig verslechterd dat er drie wagens met zwaailicht en sirene op af werden gestuurd. Klik op Lees Meer om verder te lezen en foto’s te bekijken.

Bij de melding aangekomen bleek het dier erg ver weggezakt te zijn in de modder. De brandweerlieden probeerden de viervoeter met brandslangen uit het water te halen, maar doordat het dier bijna aan het eind van zijn krachten was, lukte dit bijzonder moeizaam.

Na een half uur sjorren lukte het om het paard de kant op de trekken. Daar bleef hij vervolgens, tot ontsteltenis van de jonge eigenaressen, roerloos liggen. Omdat een paard niet te lang op zijn rug mag rusten, vanwege zijn kwetsbare zenuwweefsel (ruggenmerg) werd nogmaals geprobeerd om het paard weer op zijn benen te krijgen. En met succes. Wankelend deed het dier met de hulp van zijn geëmotioneerde eigenaressen de eerste stappen en is daarna meegenomen naar de stal. Of het dier het gaat overleven is volgens paardenkenners maar de vraag. “Het is al een ouder dier en hij heeft volgens mij minstens een uur in het water gelegen en daarna ook nog eens een tijd op zijn rug. Er is dus een kans dat hij het niet gaat redden,” weet één van hen. Als er meer bekend is over de toestand van het dier wordt dit bericht geüpdate. Foto’s zijn gemaakt door Michael den Burger en Gerwin Kassels.