ALBLASSERDAM – De Alblasserdamse burgemeester Bert Blase heeft donderdagavond 3 juni gediscussieerd met hoogleraar Arie Verberk en D66 Kamerkandidaat Gerard Schouw over economische en bestuurlijke samenwerking in de Drechtsteden. Behalve ideeën als het creëren van één grote Drechtstad, kwamen ook leuke details naar voren, zoals het vegetariër zijn van Bert Blase. De discussie vond plaats in het Cultureel Centrum Cascade in Hendrik-Ido-Ambacht. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

Tijdens een inleidend praatje van Arie Verberk vertelde de debatleider wat overeenkomsten te hebben gevonden tussen de twee kemphanen van de avond. “Jullie hebben beiden een agrarische achtergrond…” Maar volgens Blase was dit niet helemaal het geval. “Ik heb wel een opleiding gedaan in die richting, maar ben geen agrariër. Sterker nog, ik ben vegetariër…”

Drechtstad
Gerard Schouw, momenteel Eerste Kamerlid en kandidaat op de D66 lijst, was van mening dat de Drechtsteden hun krachten moesten bundelen tot één grote Drechtstad. “Als gemeenten niet gaan samenwerken gaan ze failliet. Het is gebleken dat sterke gemeentes bestaan uit ongeveer 250.000 inwoners,” aldus Schouw.

Hij laat hiermee een oude discussie herleven. Pakweg een kwart eeuw geleden maakte de Dordtse PvdA-wethouder Nico Lamers daarover een debat los: één grote Drechtstad was zijn wens. De burgemeesters van Dordrecht, zoals Jan Noorland (VVD) en Ronald Bandell (PvdA) kozen meer voor samenwerking op basis van argumenten. De  burgemeester van Alblasserdam, die daarvoor nog gemeenteambtenaar in Dordrecht was zit meer op die lijn.

Gekozen Drechtraad
Volgens Bert Blase is één grote Drechtstad niet perse nodig. “We moeten zorgen dat we veel variëteit van binnen hebben, maar een éénheid naar buiten. En we moeten onze zwakheden kennen en kunnen benoemen.” Als zwakheden noemde Blase onder meer de soms bureaucratische manier van werken waardoor het knopen  doorhakken onnodig vertraging oploopt. Maar ook dat de drechtraad niet door de bevolking is gekozen vindt Blase een zwak punt. Hij ziet graag binnen vier of acht jaar dat de raad rechtstreeks wordt gekozen. “Want we beslissen over behoorlijke geldbedragen.”

Hoogleraar informatievoorziening Verberk was dan wel debatleider, maar discussieerde zelf behoorlijk mee. Het idee om alle Drechtsteden te bundelen lijkt hem geen goed plan. “Een Drechtstad gaat nooit werken. De steden/dorpen verschillen onderling erg veel en zijn ook nog eens door het water van elkaar gescheiden. Zolang elke gemeente aan hun eigen wensen vast blijft houden, wordt het nooit wat.” Verberk pleitte ervoor om de ‘Drechtstedenlingen’ zich meer te laten concentreren op metaalhandel. “Het enige waar wij in deze regio met kop en schouder bovenuitstekken is de metaalhandel. Daar zijn we wereldwijd toonaangevend in. Maar iedereen houdt zich tegenwoordig bezig met High tech, want metaalhandel is niet sexy.

Mark Rutte wordt premier
Na zo’n twee uur uitwisselen van ideeën mochten Bert Blase en Gerard Schouw een voorspelling doen welke partij met de verkiezingen van 9 juni het grootste wordt. Schouw denkt dat Mark Rutte, partijleider van de VVD premier wordt en Job Cohen minister van justitie en vice-premier. Blase drukte zich wat minder stellig uit. Volgens hem blijft het koffiedik kijken maar is een paars kabinet zeker niet uit te sluiten.