ALBLASSERDAM – De twee LED-straatlantaarnpalen die donderdag op vrijdagnacht voor het eerst hebben gebrand in de Vondellaan in Alblasserdam bevallen goed in de straat. “Je ziet zowat geen verschil tussen dag en nacht meer op de weg. Wat een lichtbakken zijn dit. Onvoorstelbaar.” vat een bewoner uit de Vondelstraat samen die rond middernacht met zijn hond een getuige was van deze innovatie verlichting op straat. Deze lantaarnpalen zijn geschonken door de Alblasserdamse onderneming Breevaart Ledtechniek. Klik op Lees Meer om verder te lezen. Foto’s zijn gemaakt door Debora van der Kuijl.

Ook Patrick van der Elst, organisator van het klimaatstraatfeest dat zaterdag 29 mei plaatsvindt in de Vondellaan, is enorm blij met de lampen. “Het ziet er erg mooi uit én ze geven bijzonder veel licht,” aldus Van der Elst, die op een steenworp afstand van de twee lantaarns woont.

Met de schenking van twee LED-lantaarnpalen verovert de gemeente Alblasserdam een plaatsje in de rij van de innovatiegemeenten in Nederland. Het is niet bij toeval dat Alblasserdam sinds kort eigenaar is van twee, zeer energie- en milieuvriendelijke lantaarnpalen. Wim Van den Breevaart, oprichter en eigenaar van Breevaart Ledtechniek, zelf woonachtig in Alblasserdam, wil zijn plaatsgenoten graag laten ‘delen’ in het comfort, de milieu- en flinke kostenbesparing van LED-verlichting.

Lichtopbrengst
Van den Breevaart licht toe: “Tot voor kort stond LED-verlichting nog in de kinderschoenen, de lichtopbrengst was te gering voor commerciële toepassingen. Met de laatste ontwikkelingen is LED-verlichting niet alleen een concurrent geworden van de conventionele verlichting, maar heeft zelfs een flinke voorsprong opgebouwd met een heldere lichtopbrengst en een zeer laag energieverbruik.” Met deze technieken is de industrie aan de slag gegaan gegevens, wat heeft geresulteerd in vele toepassingen van LED-verlichting: zowel in de huiskamer als in de straat.

Critici
“Ik hoor enkele critici wel eens roepen dat de aanschaf van LED-armaturen nog erg prijzig is en daarom niet aantrekkelijk zou zijn. Met deze laatste opmerking ben ik het totaal oneens. Natuurlijk, innovatieve artikelen kosten altijd meer, maar een korte berekening leert snel dat een aanschaf van LED-armaturen zich binnen een korte periode terugverdient.”  Van den Breevaart heeft een rekenprogramma ontwikkeld, waarmee hij geïnteresseerden aan de hand van een eenvoudige berekening kan voorrekenen op tot welke slimme besparingen LED-verlichting leidt op  de korte termijn.

Van den Breevaart richt zich hoofdzakelijk op de zakelijke markt, zoals bedrijven (waaronder MKB) gemeentelijke instellingen, wooncorporaties en scholen. “Met mijn plannen voor de LED-verlichting moest ik nog haast maken”, legt Van den Breevaart uit, “omdat het ernaar uitzag dat de economische ontwikkelingen mij dreigden in te halen. Iedereen is zich ervan bewust van de zware tijden met bezuinigingen die zwaar zullen ingrijpen op de bedrijfsvoering. Het is dan ook een eerste verdienste als de vaste kosten structureel worden aangepakt. Energiekosten maken hier onderdeel van uit, die de komende jaren alleen maar hoger worden. Iedere organisatie heeft last van dit dilemma; alleen innovatie op gebied van energiebesparende maatregelen kan deze vicieuze cirkel doorbreken.“

 “Eigenlijk is het heel eenvoudig, glimlacht Van den Breevaart trots, “Als ondernemer bied ik een totaalpakket aan dat aan de ene kant zorgt voor een optimale, innovatieve verlichting en aan de andere kant de kosten verlicht.”

De bewoners Vondellaan krijgen zaterdag 29 mei 2010 twee gratis LED-straatlantaarnpalen aangeboden door Breevaart Ledtechniek uit Alblasserdam. Om 13.00 uur geeft burgemeester Bert Blase een symbolisch startsein voor een ballonnenactie van Breevaart LED-techniek. Alle aanwezigen kunnen gratis een ballon voorzien van een kaartje met hun naam oplaten. De naamgevers én de vinders van de drie kaartjes die het verste van de locatie Alblasserdam worden gevonden, ontvangen een leuke attentie. Omdat het hier om een pilot van de gemeente betreft, is besloten de lampen niet langer dan een maand op deze plaats te laten branden.

Meer informatie en een fotoreportage van het feest is te vinden op www.alblasserdamsnieuws.nl en www.breevaartledtechniek.nl Met medewerking van fotograaf Rob de Jong,  fotostudio IJsselmonde en communicatieadviseur Jenny Le Large, Eurolarge Ridderkerk.