ALBLASSERDAM – De traditionele luilakviering in de nacht van vrijdag op zaterdag is in Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland rustig verlopen. De koude temperatuur heeft hier ongetwijfeld een grote rol in gespeeld. Zo was het bij het feest Morning Mission op sportpark Souburgh , veel rustiger dan andere jaren. Nog geen driehonderd man kwam op het feest af, waar diverse dj’s optraden. Vooraf werd geschat op zo’n zeshonderd feestende jongeren. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

Morning Mission werd dit jaar voor de zesde keer georganiseerd door het  jongerenopbouwwerk van Alblasserdam. Vanaf 22.00 uur tot 05.00 uur traden onder meer Gunvor Muilwijk, Marvin Fabulous, D-Meastro, Kelvin Starz en DJ LADY D, op. “Het was erg moeilijk inschatten hoeveel mensen er zouden komen. Zeker omdat in Nieuw-Lekkerland geen feest was, wisten we niet hoeveel jongeren we uit dat dorp konden verwachten,” aldus Corinne Derks, een van de organisatoren.

Ondanks de geringe drukte, bleef het gezellig op het sportpark. Ook voor mensen onder de zestien jaar was het mogelijk om het feest mee te vieren. “Als ze toestemming van hun ouders hebben en ze kunnen dat aantonen dan mogen ze ook naar binnen. Als ze het niet kunnen aantonen, bellen we eerst de ouders op. Mensen onder de zestien krijgen geen polsbandje en kunnen dus geen alcohol halen,” aldus een van de jongerenwerkers.

Eieren
Ook in de rest van de regio bleef het in vergelijking met andere jaren erg rustig. De brandweer hoefde niet uit te rukken en ook vechtpartijen bleven uit. Wel werden er wat eieren tegen ramen gegooid in Alblasserdam en werd er met roomboter op auto’s geschreven.

Langs het Boerenpad werd een tiental lantaarnpalen vernield. De klepjes van de paal waren losgemaakt en de draden er uit getrokken. Het fietspad was dus een groot gedeelte van de nacht niet meer verlicht. De schade viel mee en is dezelfde dag nog hersteld.

Langslapers
Alblasserdam is waarschijnlijk de meest zuidelijke gemeente in ons land waar luilak wordt gevierd. Het meest noordelijke punt is Texel. In Alblasserdam vindt de luilakviering plaats vanaf de Dam tot aan de grens met Nieuw-Lekkerland (Kinderdijk). Luilak is een oud folkloristisch feest dat plaats vindt op de vroege zaterdagmorgen vóór Pinksteren. In alle vroegte worden door middel van zo lawaaierig mogelijk optreden van vooral de jeugd, vermeende langslapers gewekt.

Het luilak vieren ging vroeger vooral gepaard met het kwellen van dieren. Zo werden onder andere, ook in Alblasserdam, kikkers op de deuren gespijkerd of opgeblazen en dan in de brievenbus gestopt. Ook liet men weleens varkens los en stichtte de jeugd brandjes. Een geliefde bezigheid was ook het werken met donderbussen, waarvoor het carbid op de Zuurstoffabriek werd gehaald. Belletje trekken, met zeep “luilak” op de ruiten schrijven, lawaai maken met een ratelaar op de spaken van de fiets (een leeg blikje schoensmeer met een wasknijper daarop).

Jaren vijftig
In de vijftiger jaren verschenen regelmatig ingezonden stukjes in de Klaroen waarin om afschaffing van dit vermaak werd gepleit. Men trachtte toen van de luilakviering een prettige morgen voor de jeugd te maken. Na 1995 is de luilakviering een beetje op haar retour geraakt.