NIEUW-LEKKERLAND – De stoeptegel tegen zinloos geweld die vorig jaar voor de Nieuw-Lekkerlandse pizzeria is gelegd door de burgemeester Houtman en de eigenaar van de zaak, was onterecht. Het gevecht tussen Marc G. en de pizzeria-eigenaar ontstond niet zomaar en het slachtoffer was niet een willekeurig persoon. Er gingen heel wat ruzies aan vooraf en nu blijkt dat juist de pizzeria-eigenaar de fout in ging door eerst met een honkbalknuppel te dreigen. De 25-jarige Marc G. uit Nieuw-Lekkerland is daarom gisteren vrijgesproken door de rechtbank. Marc sloeg in november vorig jaar de eigenaar van de plaatselijke pizzeria met een ijzeren staaf op zijn hoofd, die daarbij ernstig gewond raakte. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

De officier van justitie had twee jaar cel geëist omdat er sprake van poging tot doodslag zou zijn. De rechters oordeelden dat er sprake was van noodweer, omdat pizzeria-eigenaar Umit Gokbulut eerst zelf met een honkbalknuppel had gedreigd en daarna is geslagen.

Zondagnacht 29 november vorig jaar liep Marc samen met zijn vriendin naar huis. Hij was naar een feestje geweest en liep rond half drie wat aangeschoten (zes biertjes) over straat. Bij Il Veliero in het dorp zag hij dat zijn vrienden ruzie hadden met Umit Gokbulut, de eigenaar van de pizzeria. De vrienden wilde nog wat gaan eten in de pizzeria, maar de zaak van Umit was al gesloten. “Ik wilde de ruzie een beetje sussen, maar toen begon Umit opeens tegen mij te schelden. Hij riep dat hij mijn huis in de fik ging steken en hij bedreigde me met een mes,” vertelt Marc in de rechtbank.

Na het de bedreigingen is Marc de straat uitgerend, omdat hij was geschrokken van het mes. Maar nog geen tien minuten later keerde Marc terug en ging verhaal halen. “Ik had een ijzeren pijp gevonden in een tuintje en ben daarmee naar de pizzeria gegaan. Ik wilde weten of Umit nog steeds zou durven als ik ook een wapen had,” aldus Marc.

Gebroken schedel
De Nieuw-Lekkerlander was woedend op de pizzabakker en wilde hem met de staaf te lijf gaan. Vrienden van Marc wisten echter dusdanig op hem in te praten dat hij zich bedacht en terug wilde keren. “Op dat moment kwam Umit met een soort honkbalknuppel op mij afgestormd. Hij wilde naar me uithalen, maar ik was net iets eerder. Ik zwaaide met de pijp, die tegen het hoofd van Umit kwam. Het was een schrikreactie,” aldus Marc. Gevolg: Ernstig hersenletsel, gebroken schedel, tien centimeter grote hoofdwond en een gekneusd evenwichtsorgaan.

Noodweer
Volgens Marc was dit totaal niet de bedoeling: “Ik wilde mezelf gewoon verdedigen. Het was uit noodweer en het was zeker niet de bedoeling om hem op zijn hoofd te raken. Als ik niet had geslagen, had hij mij geslagen. Het was hij of ik.” Na de slag schrok Marc zo erg van zijn daad, dat hij verstijfde en door vrienden aan de kant werd geduwd. “Ik was helemaal overstuur.” Niet veel later arriveerde een ambulance om Umit, die in coma op straat lag, mee te nemen naar het ziekenhuis.

“De weg kwijt”
Umit, die twee weken geleden zelf aanwezig was in de rechtbank, liet bij monde van de rechter weten dat hij volledig de weg is kwijtgeraakt door de klap op zijn hoofd. De rechter las voor Umit voor: “Ik ben volledig de weg kwijt. Umit betekent in het Turks ‘hoop’, maar die hoop is weg. Toen ik daar op de grond lag, voelde ik me doodgaan. Het leek of mijn hoofd zou barsten. Ik had stervensangst en het duurde zo lang voordat de ambulance kwam! Elke keer vraag ik me weer af: waarom ik, waarom dit? De dokters zeiden dat ik geluk had gehad, omdat ik nog leefde. Na 1,5 maand kwam ik weer thuis. Maar ik ben niet meer zoals vroeger. Het vertrouwen is weg en ik kan niet meer blij zijn. Zonder hulp ga ik hier niet uitkomen, dus ik hoop dat ik echt zijn laatste slachtoffer ben.” Omdat Umit psychische schade opgelopen zou hebben wil de pizzeria-eigenaar 3500 euro van Marc. 

De officier van justitie vond dat ondanks de bedreigingen van Umit er geen sprake is van noodweer. “Marc heeft het slachtoffer zelf weer opgezocht en is bewust de confrontatie aangegaan,” aldus de officier. Marc’s advocaat E. van den Oudenaller kan zich totaal niet vinden in deze redenatie. Volgens haar ontstond een nieuwe situatie: “Mijn cliënt had zich teruggetrokken en Umit opende vervolgens de aanval op hem. Hierdoor is een nieuw verdedigingsrecht ontstaan.”

De rechters oordeelden gisteren 11 mei dus anders en gingen mee in de mening van advocaat Oudenaller. Marc is vanaf nu weer een vrij man. Voor de dagen dat hij vast heeft gezeten kan hij schadevergoeding vragen.