NIEUW-LEKKERLAND – De 33-jarige man uit Oude Tonge, die in september 2008 twee mensen neerstak in Nieuw-Lekkerland, heeft gisteren weer acht jaar cel horen eisen. De officier van justitie van de rechtbank Dordrecht had ook al acht jaar geëist, maar de verdachte ging in hoger beroep. Volgens de man handelde hij uit noodweer. Uitspraak van het Haagse Hof is over twee weken. De belangrijkste vraag die de buurtbewoners twee jaar geleden beantwoord willen hebben, is dus redelijk geruststellend. Klik op Lees Meer om het verhaal van twee geleden te lezen.  

Slachtoffer steekpartij Nieuw-Lekkerland vroeg vooraf hulp aan politie

Gewonden van steekpartij Nieuw-Lekkerland weer thuis
Zus van slachtoffer vertelt haar verhaal: “Hij schreeuwde: Ik maak je dood!”

NIEUW-LEKKERLAND – De 37-jarige man en zijn 44- jarige vriendin die afgelopen dinsdagavond zijn neergestoken in de G. Verstegenstraat in Nieuw-Lekkerland zijn gisteren (17 september) weer uit het ziekenhuis thuisgekomen. Dat heeft de zus van het 37-jarige slachtoffer tijdens een informatieavond op het gemeentehuis van Nieuw-Lekkerland bekendgemaakt. Zij vertelde verder dat het slachtoffer de politie vooraf om hulp heeft gevraagd, maar niet heeft gekregen.

Door Peter Stam
In eerste instantie werden de buurtbewoners die waren uitgenodigd voor de informatieavond niet veel wijzer over hoe de steekpartij heeft plaatsgevonden. Teamchef Geers van de politie kon in verband met het onderzoek alleen zeggen dat mensen ruzie hebben gekregen waarna een steekpartij is begonnen. “Als ik ga vertellen hoe het is gebeurd, dan kleur ik voor u het plaatje in. Als er dan later nog getuigen gehoord moeten worden door de recherche, dan  zou er een ander verhaal uit kunnen komen dan als ik niets had gezegd.” Na herhaaldelijk en lichtelijk verontwaardigd doorvragen van de buurtbewoners aan de agent, stond de zus van de neergestoken man op en heeft de bewoners de informatie gegeven waar ze om vroegen.

Hoe het ontstond…
“Aan het begin van die dinsdagavond heeft Marco (slachtoffer, red.) zijn kind opgehaald bij zijn ex-vrouw om naar tafeltennis te brengen. Toen hij daar aanbelde deed de nieuwe vriend van zijn ex open die hem toen heeft bedreigd. Marco kende deze man niet. Rond half acht kwam Marco bij mij, want ik woon naast hem, en zei dat hij bezorgd was en dat hij zich bedreigd voelde. Hij heeft toen de politie gebeld en gevraagd of hij begeleiding kon krijgen om zijn kind weer terug te brengen. Hier werd niet mee ingestemd en hij werd geadviseerd om iemand mee te nemen als hij weer terugging. Tja er moet altijd eerst iets gebeuren voordat de politie in actie komt…”

“Om acht uur is Marco samen met zijn huidige vriendin naar het huis van zijn ex gegaan om het kind terug te brengen. De nieuwe vriend van Marco’s ex-vrouw begon bij het zien van het tweetal met een mes op Marco in te steken. De huidige vriendin van Marco is vervolgens tussen hen in gesprongen en zij heeft de meeste messteken opgevangen. Ze heeft onder andere steken in haar buik en rug opgelopen. De man met het mes schreeuwde: ik maak je dood.”

Ernstig gewond
“Marco is toen met steekwonden in zijn nek weggerend naar de Schoonenburglaan en heeft daar bij een willekeurig huis aangebeld en om hulp gevraagd. Deze bewoners hebben ondanks dat het een onbekende man voor hen was, hulpverleend en de politie gebeld. De vriendin van de man, is ernstig gewond naar een auto gerend en is daar bewusteloos geraakt. Ze zijn later allebei afgevoerd naar het ziekenhuis. Eigenlijk heeft de vriendin van Marco zijn leven gered. De slachtoffers zijn dus weer uit het ziekenhuis maar ze zijn nog wel heer erg overstuur.”

Prioriteit
Politiechef Geers probeert na dit verhaal de uitspraak over dat de politie pas in actie komt er het al gebeurd is te nuanceren: “U moet u voorstellen dat er per dag tientallen soortgelijke telefoontjes binnenkomen. Deze spanningen zijn helaas allang geen zeldzaamheid meer. Wij moeten, omdat we een beperkt aantal agenten hebben, keuzes maken van waar de hulp het hardst nodig is. We geven dus prioriteit aan meldingen waar het al uit de hand is gelopen.”

Een buurtbewoners vraagt zich dan toch af waarom zij dan een sms krijgt van de politie dat ze 112 moet bellen als iets verdachts ziet dat op een auto-inbraak lijkt en dat ze dan wel kunnen komen en met dreigende situaties zoals deze niet. Wederom legt Geers uit dat het kwaad dan al is geschied. “Wij lopen dan heel letterlijk achter de feiten aan en proberen de dader aan te houden.”

slachtofferhulp
Ook de bewoners aan de Schoonenburglaan die het Nieuw-Lekkerlandse slachtoffer hebben verzorgd waren aanwezig bij de informatieavond. Zij hadden nog wel wat vraagtekens bij hun eigen handelen. “Ik wist niet wie ik voor me had en de man zei dat hij vermoord zou worden. Verder zei hij dat ie terugwilde naar zijn vriendin omdat die anders ook zou worden vermoord. En hij zei: ‘O, mijn arme kinderen! Dat die dit moeten meemaken…’ Wij hebben hem toen geadviseerd te blijven wachten op de politie. We hebben toen de man bij de deur laten wachten en daar wat verzorgd. Hebben we dit nu wel goed gedaan? Moet je zulke mensen eigenlijk wel binnenlaten?” Een vrouw van slachtofferhulp antwoordt hierop: “Nou perfecter had u niet kunnen handelen. U heeft goed verzorgd en ook wat afstand bewaard. Beter had het niet gekund.”

Vrijdag voorgeleid
De laatste belangrijke vraag van de buurtbewoners is: “Wanneer komt deze man weer vrij? En was dit poging tot moord met voorbedachten rade, of is hij over twee weken weer mijn overbuurman?” Politiechef Geers vertelt hierop dat de ‘verdachte’ morgen (lees: vrijdag) al voorgeleid wordt aan de Rechter-commissaris die dan beslist of de verdachte naar huis wordt gestuurd of in voorlopige hechtenis wordt gesteld. “Ik ben geen rechter, maar ik verwacht dat hij vast blijft zitten. Wat er verder voor straffen uit voort zullen komen weet ik niet. Dat is aan de rechtbank om dat te beslissen.”

Na de bijeenkomst hebben de buurtbewoners nog even nagepraat over het incident en over hoe het in de toekomst zou moeten gaan als de dader weer vrij is.