“Ik ben bijzonder vereerd dat dit mij ten deel is gevallen”
ALBLASSERDAM – Adri Maat, directeur-eigenaar van transportbedrijf Maat uit Alblasserdam is donderdag 29 april 2010 in een select gezelschap, koninklijk onderscheiden in Den Haag. Niemand minder dan minister Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) ridderde de 68-jarige Alblasserdammer tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Maat ontving het eervolle lintje ondermeer voor zijn enorme inzet in de samenleving en verbondenheid met zijn omgeving.
Tot op de 29e april wist slechts een enkeling van de onderscheiding die de Alblasserdammer zou krijgen. Onder het mom van ‘een gesprek met de minister over familiebedrijven in crisistijd’ werd Adri Maat, samen met zijn vrouw Diny Maat – Van Duyn naar het ministerie in Den Haag gereden. De beide zonen Arjan en Alexander, die wel van de onderscheiding wisten, speelden het spel uitstekend mee en leverden hun ouders voor de deur af. “Ik had het echt helemaal niets door, ik was bijzonder verrast,”moet Maat achteraf bekennen.

Net voordat de feestelijke aangelegenheid begon, werd Maat ingelicht over zijn lintje, maar voor het goed en wel tot hem doordrong, zat hij al met luisterend oor onder de speech van Minister Camiel Eurlings.

Diep respect
Eurlings, die vorig jaar het nieuwe bedrijfspand had bezocht in Alblasserdam, wist zich dat bezoek nog als de dag van gisteren te herinneren. Hierdoor kwamen in de presentatie veel persoonlijke dingen naar voren. “Meneer Maat, u behoort tot de mensen die ons transportland groot hebben gemaakt. Ik heb diep respect voor het ondernemerschap van uw familie,” begon de Minister.

Adri Maat, die in 1959 in de zaak van zijn vader kwam, moest op 19-jarige leeftijd al de leiding overnemen, door het overlijden van zijn vader. “Ik probeer me voor te stellen wat dat betekent. De zaak draaiende houden, lijkt dan al een hele prestatie. Maar u deed meer. Véél meer. U bouwde op het solide fundament van uw vader, een internationaal opererend transportbedrijf. Een veelzijdig bedrijf dat zich onderscheidt in bijzonder vervoer. Heeft de klant een windmolen te vervoeren? Een schoorsteen? Een graafmachine?  Panelen van elf meter lang voor de Airbus A380? Transportbedrijf A. Maat verblikt of verbloost niet en zorgt dat het vrachtje vlot en veilig van A naar B komt, waar ook in Europa. Uw bedrijf levert met succes een breed pakket logistieke diensten. Dat is prachtig,” complimenteerde Eurlings de Alblasserdamse ondernemer.

Maat staat paraat
Maar volgens de minister zijn er nog veel meer redenen waarom Maat een Koninklijke onderscheiding verdient: “Ondernemerschap is in uw familie meer dan ‘goed boeren’. U voelt zich zeer sterk verbonden met uw omgeving. Met de toekomstkansen van uw medewerkers. Met het wel en wee van buren en omwonenden. Met de veiligheid van truckchauffeurs. Met het milieu. Met het sociale leven in Alblasserdam en wijde omtrek. En die verbondenheid blijft niet alleen bij een gevoel maar is goed zichtbaar in de praktijk. Wat er ook moet gebeuren, Maat staat paraat.”

Maat heeft volgens de minister in de loop der jaren een bijzondere weg afgelegd met zijn familie. Van die oude Chevrolet en die molen in Alblasserdam, tot het grote transport bedrijf van nu. “Wat een ondernemerschap. Wat een hart voor de zaak en hart voor de mensen. Meneer Maat, wat ú tot stand heeft gebracht, verdient een bijzonder teken van waardering,” aldus Eurlings.

Ridder
Tot slot kon de verkeersminister met zichtbaar genoegen en een brede glimlach meedelen dat “het Hare Majesteit de Koningin heeft behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.”

Na het opspelden van de versierselen en het naborrelen met Eurlings, hebben de Alblasserdamse burgemeester Bert Blase en zijn drie wethouders hun felicitaties uitgebracht aan de ‘transportridder’.

In zijn achtertuin heeft Adri Maat, staand op een stoel, alle vrienden en kennissen toegesproken en bedankt: “Ik ben echt bijzonder vereerd dat dit mij ten deel is gevallen. Nooit heb ik er aan gedacht dat ik in aanmerking zou kunnen komen voor een lintje. Ik dacht altijd dat mensen met een eigen bedrijf zoiets niet konden krijgen. Want ik moet eerlijk toegeven, dat ik veel activiteiten voor eigen gewin heb gedaan. Ik dacht altijd aan het profijt dat er voor mij uit te halen was,” aldus Maat. Maar volgens Elias Gijsen, een goede vriend van Maat, is de ondernemer echt te bescheiden: “U heeft zonder er erg in te hebben ontzettend veel voor Alblasserdam gedaan. U heeft het lintje volledig verdiend!”

Maat was, samen met zes andere gedecoreerden, door de minister geselecteerd om uit zijn handen de onderscheiding te ontvangen.

Tekst en foto’s: Peter Stam.