ALBLASSERDAM –Het nieuwe oorlogsmonument bij de Dam/Polderstraat is vanmiddag rond vijf uur door wethouder Ad Cardon en Arend de Jong van de Historische vereniging onthuld. De Jong noemde het “een project van missers en volhouders.” Hiermee refereerde hij aan het jarenlange, moeizame proces dat vooraf ging aan de plaatsing van het monument. “Er ging heel veel mis, maar ik ben heel blij en dankbaar dat het monument er alsnog is gekomen. Het staat op de mooiste plek van heel Alblasserdam,” aldus de Jong. Klik op Lees Meer voor meer tekst en foto’s.

Wethouder Ad Cardon bedankte Arend de Jong meerdere malen voor zijn engelengeduld en doorzettingsvermogen. “Arend, het is geweldig wat je hebt gedaan voor Alblasserdam. Het is heel goed dat dit stukje verleden in Alblasserdam bewaard blijft, want in je verleden, ligt je toekomst.”

Het monument bestaat uit brokstukken sluismuur, dat is opgebouwd uit gebombardeerde stenen. Op 11 mei 1940 is het centrum van Alblasserdam door Duits bombardement zwaar getroffen. Op de hoek Dam en Polderstraat ontstond een enorme ravage en er vielen 32 slachtoffers. Herstel kwam snel tot stand door samenwerking van burgers, bedrijven en overheid. Uit het puin werden nog goed bruikbare stenen geselecteerd, afgebikt en hergebruikt voor de sluis en keermuur van de haven.

In 1999 is door de dijkverzwaring de sluis en de keermeer gesloopt. Er is een aantal brokstukken van de muur uit 1940 bewaard gebleven en van een drietal brokstukken van de kademuur uit 1940 is nu een kunstwerk gemaakt.