ALBLASSERDAM – Het seizoen is nog maar net begonnen en de eerste aangiften van diefstal van buitenboordmotoren zijn alweer een feit. De politie geeft graag een aantal tips om de kans op diefstal en inbraak zo klein mogelijk te maken. In de afgelopen week deden drie botenbezitters aangifte van diefstal van buitenboordmotoren en dekzeil. In de nacht van 22 of 23 april namen onbekenden drie buitenboordmotoren mee vanaf de Rivierdijk in Sliedrecht. Bij één van de motoren werden de kabels naar het stuurhuis en de gashendel doorgeknipt  Bij een buitenboordmotor aan de Rivierdijk in Hardinxveld-Giessendam namen onbekenden in de nacht van 24 op 25 april het dekzeil weg. Ook werd een buitenboordmotor van een boot aan de Linge in Kedichem in de nacht van 25 op 26 april ontvreemd. De politie heeft een onderzoek ingesteld. Klik op Lees Meer voor Preventietips.Tips:

Preventie begint al bij de aankoop van een boot. Let op het eigendomsbewijs van de boot en de uitrusting. Beveilig ligplaats, staanplaats en trailer. Ga vóór aankoop van een boot of buitenboordmotor bij de Waterpolitie na of op grond van de beschikbare gegevens de aankoop veilig is.
Vul de registratiekaart pleziervaartuigen in. Daarmee vergroot u de kans dat de politie iets terugvindt als er onverhoopt iets gestolen wordt.

Stalling
– Maak de boot zoveel mogelijk leeg, bewaar waardevolle goederen thuis.
– Beveilig de boot en trailer tegen diefstal.
– Controleer gedurende de winter regelmatig uw eigendom, zodat bij bijzonderheden direct maatregelen getroffen kunnen worden.

Buitenboordmotoren
Kleine buitenboordmotoren zijn bij dieven zeer in trek. U kunt uw buitenboordmotor met een buitenboordmotorslot beveiligen. Bij enkele sloten worden de knevels afgedekt. Bij andere modellen wordt de bestaande knevel vervangen door een speciale bout met moer.

Het merken en registreren maakt de opsporing van gestolen goederen eenvoudiger.
Doe bij diefstal altijd aangifte bij de politie!

Surfplanken
– Merk de plank en andere uitrustingsstukken zichtbaar met postcode en huisnummer en noteer de nummers op een registratiekaart.
– Laat niets onbewaakt achter.
– Bevestig bij langere afwezigheid de plank met ketting en slot aan een vast punt.

Naast deze algemene tips kunt u ook bouwkundige maatregelen nemen of elektronische signalering aanleggen. (meer info: www.politie.nl/KLPD/)