ALBLASSERDAM – In de nacht van 4 op 5 mei halen de hardlopers van Atletiekvereniging AAA uit Alblasserdam het bevrijdingsvuur op in Wageningen. Zij krijgen het vuur uit handen van burgemeester Blase die het vuur als eerste in Wageningen in ontvangst neemt. De lopers leggen vervolgens in estafettevorm de 90 kilometer naar Alblasserdam af. Op 5 mei om 11.00 uur wordt de lopersgroep bij het oorlogsmonument in de Polderstraat opgevangen door Soli Deo Gloria; gezamenlijk lopen ze naar het gemeentehuis. Hier wordt het vuur teruggegeven aan burgemeester Blase, die er vervolgens de vuurschaal bij het gemeentehuis mee ontsteekt.  Klik op Lees Meer om verder te lezen.
Al sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen over het hele land verspreid. In 2005 hebben bijna 4000 deelnemers het vuur naar 220 plaatsen in Nederland gebracht. Voor AAA en de gemeente Alblasserdam is het de vierde keer dat zij deelnemen aan dit evenement. Het bevrijdingsvuur is het symbool voor nationale eenheid en een leven in vrede en vrijheid. Het vuur wordt ieder jaar ontstoken om middernacht van 4 op 5 mei bij hotel De Wereld in Wageningen, waar in 1945 de capitulatie is getekend. Met het ontsteken van het bevrijdingsvuur op het gemeentehuis van Alblasserdam starten de 5 mei activiteiten in de gemeente.