ALBLASSERDAM – Het nieuwe oorlogsmonument bij de Dam in Alblasserdam wordt volgende week woensdag 28 april onthuld. Het kunstwerk/monument bestaat uit brokstukken sluismuur, dat is opgebouwd uit gebombardeerde stenen. Op 11 mei 1940 is het centrum van Alblasserdam door Duits bombardement zwaar getroffen. Op de hoek Dam en Polderstraat ontstond een enorme ravage en er vielen 32 slachtoffers. Herstel kwam snel tot stand door samenwerking van burgers, bedrijven en overheid. Uit het puin werden nog goed bruikbare stenen geselecteerd, afgebikt en hergebruikt voor de sluis en keermuur van de haven. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

In 1999 is door de dijkverzwaring de sluis en de keermeer gesloopt. Er is een aantal brokstukken van de muur uit 1940 bewaard en opgeslagen onder de Alblasserdamse brug. Zie foto. Van een drietal brokstukken van de kademuur uit 1940 is nu een kunstwerk gemaakt.

Op 28 april 2010 wordt dit kunstwerk rond vijf uur onthuld door de heer Arend de Jong namens de Historische Vereniging en de heer Ad Cardon namens de gemeente. In het gemeentehuis wordt door de genodigden afgesloten met een hapje en drankje. Voor het plaatsen van het monument is door de gemeente 8.000 euro uitgetrokken. Foto’s en tekst: Peter Stam.