De familie werd na de brand door veel Alblasserdammers gesteund. “Dat heeft ons heel erg goed gedaan!”

ALBLASSERDAM – Het was één jaar na de oorlog toen Arie Bochanen, geboren in Kinderdijk met zijn eigen ‘automobielbedrijf’ begon. In zijn tuin achter het hoekhuis in de Vroegestraat in Alblasserdam was de toen 20-jarige Bochanen dagelijks bezig met het sleutelen aan auto’s. Via een brandgang werden de auto’s zijn tuin in gereden. Steeds meer mensen wisten het bedrijf te vinden voor het repareren van bijvoorbeeld hun Kever. Ook werden er nieuwe auto’s verkocht.

Niet veel later verbouwde Bochanen een kippenhok in de tuin, zodat hij droog kon staan tijdens een regenbui. In de 64 jaar dat het bedrijf bestaat, is er veel gebeurd, waaronder vorig jaar een grote brand die het hele bedrijf in as legde. Nu, 2010, werkt de 83-jarige autoliefhebber nog steeds graag met auto’s. Samen met zijn vrouw, drie kinderen, drie kleinkinderen en het overige personeel runt hij een goeddraaiend familiebedrijf.

“Kilo’s koekjes gingen er doorheen bij ons. Iedere week reisden mijn man en ik naar Rotterdam om nieuwe grootverpakkingen te halen. Ons bedrijf was vroeger natuurlijk aan huis, dus iedere klant kreeg een bak koffie met een koekje,” vertelt Irma Bochanen, vrouw van Arie. Irma kwam in 1954 in het bedrijf. En hoewel automonteur niet echt een vrouwelijk imago heeft, werd er ook door haar hard gewerkt in het bedrijf. Arie: “Als ik een motor uit elkaar had gehaald en ik had hulp nodig om het blok weer in de auto te zetten, hielp Irma altijd en dat kon ze hoor!”

Sterke moeder
Jolanda, de 40-jarige dochter van Arie, kan zich de gevolgen van het mee-monteren van haar moeder nog goed herinneren: “Mijn moeder was echt heel sterk. Als iemand vervelend was geweest, kon je beter een knal van pa krijgen dan van ma. Die van pa waren veel zachter,” herinnert Ben zich lachend.

16 jaar lang was het garagebedrijf aan de Vroegestraat gevestigd. In die tijd kwam zoon Ger (60) in de garage werken. “In 1967 kwam ik bij m’n vader. Ik hielp mee met sleutelen en leerde bij hem het vak. Alles moest altijd op volgorde uit elkaar gehaald worden,” vertelt Ger. “Het is de enige handige manier om zeker te weten dat alles op de goede plaats teruggezet wordt,” vult Arie aan.

Banden onder het bed
Soms wordt er wel eens gezegd dat privé en werk van elkaar gescheiden moet blijven, maar bij Bochanen was dat totaal niet het geval. Volgens Ben Bochanen, een 53-jarige zoon van Arie, die in ’72 bij het bedrijf kwam, lagen er veel auto-onderdelen in huis. “Uitlaten, banden en allerlei onderdelen lagen onder mijn bed opgeslagen. Met een touw werd alles omhoog gehesen en weer naar beneden gebracht. Toen was dat allemaal heel normaal. Wat een mooie tijd was dat zeg,” vertelt Ben terwijl hij de beelden weer voor de geest probeert te halen.

Verhuizing
In 1970 verhuisde het automobielbedrijf van de Vroegestraat, naar een boerderij aan de Kerkstraat. In 1987 kwam Jolanda bij het bedrijf. “Ik was er samen met mijn moeder voor het huishoudelijke werk en het poetsen. Later ben ik kantoorwerk gaan doen.” Marcel, de zoon van Ger kwam in 1991 in het bedrijf. En in 1993 was ook dit pand te klein geworden en verhuisde het gezin en het bedrijf naar de Plantageweg.

Daar kwamen de beide zonen van Ben in het bedrijf. Robbin in 2002 en Bennie in 2007. Ook hier draaide het bedrijf op volle toeren. Totdat begin 2009 het noodlot toeslaat en het bedrijf totaal wordt verwoest door brandstichting. De totale schade bedroeg ruim twee miljoen euro. Totaal heeft het het familiebedrijf behalve veel zorgen 250.000 euro gekost.

Brand
Hoewel de brand allesvernietigend was, ging de familie Bochanen niet bij de pakken neerzitten. Net na de brand werd er al volop gewerkt aan een nieuw bedrijf. Arie: “Ik heb m’n hele leven al doorgezet, dus nu ook.”. Bij de opening van het nieuwe bedrijf kwamen honderden steunbetuigingen binnen van Alblasserdammers. “Dat heeft ons echt heel veel goed gedaan,” aldus Jolanda.

Ondanks de tegenslag bloeit anno 2010 het bedrijf weer als nooit tevoren. “Van een crisis hebben wij geen last, mensen laten juist in deze tijd hun auto grondig opknappen. En de verkoop van tweedehands auto’s loopt ook goed. Onlangs hebben we een stukje verderop een loods er bij gekocht, want ook hier aan de Ampèrestraat is het alweer te klein. We draaien dus nog steeds zes dagen per week, twaalf uur per dag met de neuzen allemaal dezelfde kant op,” aldus Ben. Arie en Irma Bochanen hebben zes kinderen, drie ervan werken fulltime in het bedrijf. “De andere kinderen zagen dit werk niet zo zitten,”aldus Irma.