NIEUW-LEKKERLAND – Drie inbrekers zijn vannacht rond vier uur opgepakt nadat zij hadden ingebroken bij de Primera in Nieuw-Lekkerland, aan de Planetenlaan. (voorheen Osibisa) Alblasserdamsnieuws.nl is speciaal voor u bij deze melding uit bed gegaan en hielp de politie met het veilig stellen van de sporen. Klik op Read More om alle foto’s te bekijken en het uitgebreide verslag te lezen. 

Het zal rond drie uur zijn geweest als drie donkergeklede boeven Nieuw-Lekkerland binnenrijden. Het betreffen een 30-jarige man uit Utrecht, een 30-jarige man uit Gouda en een 21-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Ze komen van ver, maar weten precies wat ze willen: via het dak inbreken bij de Primera aan de Planetenlaan. Met als vermoedelijk doelwit de sigaretten ter waarde van zo’n 20.000 euro. Het drietal is uitgerust met een vier paar extra paar schoenen en een andere jassen. Niemand mag hen na de inbraak herkennen… 

Met wat inbrekersgereedschap klimmen de drie het dak op. IJverig beginnen ze te zagen in het dak. Hun doel is om boven de meterkast een gat te maken om vervolgens alle stroom er af te zetten, zodat de camera’s en alarminstallatie uitgeschakeld worden. Na een paar minuten hard werken is er een gat in het dak, maar wat blijkt, ze zitten er een halve meter naast. Er zit niets anders op dan opnieuw te beginnen en weer een gat te maken. Zie onderstaande foto:  

Het opengehakte dak van de Primera. Rechts ziet u het verkeerd gemaakte gat...

Als het dan eindelijk voor elkaar is, lukt het de kleine acrobaat met schoenmaat 38 zich door het gat te wurmen. Hij is de kleinste van de drie en heeft de opdracht de gestolen spullen aan zijn “collega’s” op het dak te geven. Allereerst zet de jongeman de stroom er af, zodat er geen alarmbellen af kunnen gaan. Op datzelfde moment beginnen bij de alarmcentrale juist wel de bellen te rinkelen. Er is een onderbreking geconstateerd. Direct wordt de eigenaar gebeld om te gaan kijken wat er aan de hand is.  

112 bellen
Op zijn fiets gaat de Nieuw-Lekkerlandse eigenaar Kees den Boef van de sigarenwinkel naar zijn pand. Al snel ziet hij twee donkergeklede mannen op het dak van zijn winkel. Hij maakt rechtsomkeer om thuis 112 te bellen. “Ik heb wel een mobiel, maar weet amper hoe dat ding werkt. Even naar huis gaat bij mij een stuk sneller,” vertelt Den Boef.  

Een paar minuten later komen vanaf alle toegangswegen naar Nieuw-Lekkerland met hoge snelheidpolitieauto’s toegesneld. Maar met de komst van eigenaar Den Boef hebben ook de inbrekers onraad geroken. “Ik denk dat ze mijn lamp hebben gezien van de fiets. Die blijft tegenwoordig branden; ook als je stilstaat,” aldus Den Boef.  

Ingerekend
Het drietal dat geen vertrouwen meer heeft in een “goede” afloop van de inbraak, weet niet hoe snel ze weg moet komen. In een mum van tijd zijn de mannen beneden en spoeden zich naar de auto, waarna ze onverrichter zaken, het dorp verlaten. Op de Zijdeweg krijgt de politie hen echter in de gaten en de auto wordt aangehouden. Het blijken de drie verdachten te zijn van de inbraak en dus worden ze direct ingerekend. Ook hun auto wordt in beslag genomen. Opvallend is dat er vier paar extra schoenen werden gevonden, terwijl er maar drie inbrekers zijn gepakt. De politie sluit daarom zeker niet uit dat er hulp is geweest van een vierde verdachte.  

Intussen is ook de hondenbrigade van de politie gearriveerd. Den Boef besluit samen met zijn vrouw Greet en de politie naar binnen te gaan om de schade op te nemen. Maar dat is geen gemakkelijke klus. Er is geen stroom, dus de ijzeren rolluiken moeten handmatig omhoog gedraaid worden. Na een paar minuten is het luik voor de helft geopend en duikt het gezelschap er onder door.  

Het Nieuw-Lekkerlandse echtpaar schrikt zichtbaar. “Hallo zeg, die zijn flink tekeer gegaan,” zegt een verbouwereerde Den Boef, terwijl hij naar de gesloopte meterkast in zijn winkel kijkt. “Ze moeten geweten hebben dat die kast hier zat, dus ze zullen afgelopen week wel in de zaak zijn geweest.” Lees verder onder de foto:  

De gesloopte meterkast...

Schoenmaatje 39. Een spoor dat mogelijk als bewijs kan dienen...

Nadat beneden de schade is opgenomen, is het tijd om het dak op te gaan. De eigenaar gaat samen met een agent en mijn persoon het dak op. Daar blijken schoensporen te staan van zo’n 25 centimeter. (ongeveer maat 39) Deze worden op het fototoestel vastgelegd, omdat de kans groot is dat de sporen zo direct zijn verdwenen als de zon opkomt. Zie onderstaande foto:  

Nadat beneden de schade is opgenomen, is het tijd om via het raam het dak op te gaan. De eigenaar gaat samen met een agent en mijn persoon het dak op. Daar blijken schoensporen te staan van zo’n 25 centimeter. (ongeveer maat 39) Deze worden op het fototoestel vastgelegd, omdat de kans groot is dat de sporen zo direct zijn verdwenen als de zon opkomt. Zie onderstaande foto:  

Als alle sporen zijn vastgelegd, is het tijd om beneden met een bak koffie na te praten over het gebeurde en over hoe het verder moet. In ieder geval komt vanochtend de technische recherche om sporenonderzoek te doen. Dan zal ook blijken of er nog wat te zien is op de camerabeelden van de winkel. Den Boef durft niet zelf alvast de beelden te bekijken “Ik heb de apparatuur net nieuw en weet niet goed hoe het werk. Stel voor dat ik alles wis…”  

Verder wordt vandaag zo snel mogelijk het dak gerepareerd en maakt de winkel zich op voor de kaartverkoop van Feyenoord-Alblasserdam. Foto’s en tekst: Peter Stam.  

Hier nog een paar foto’s:  

Net naast de C1000 zit de Primera

Met veel moeite worden de rolluiken geopend.

Ook de hondenbrigade was aanwezig voor een eventuele achtervolging.