ALBLASSERDAM – De nieuwe verkeerslichten bij Landvast springen op rood zonder dat er voetgangers over willen steken. Al ergeren sommige automobilisten zich hier aan; het hoort. Volgens de gemeente is het een snelheidsbenemende maatregel waarvan alleen de te hard rijdende mensen last hebben. Weggebruikers die met vijftig kilometer per uur aan komen rijden, kunnen als het goed is in één keer doorrijden, tenzij er voetgangers over willen steken natuurlijk…. Klik op Read More om verder te lezen.

De stoplichten springen als er geen verkeer op de rijbaan is automatisch op rood. “Dat doen we omdat er anders veel te hard gereden wordt op deze weg. Vijf seconden nadat iemand over de lus is gereden, springt het licht op groen. Als je je gewoon aan de snelheid houdt, is er dus niets aan de hand. Mensen die je hoort klagen zullen vooral de hardrijders zijn,” aldus een verkeersdeskundige van de gemeente. Volgens hem zijn er juist honderden mensen die heel tevreden zijn met de lichten. “Loop Landvast maar binnen, mensen zijn één en al lof over de lichten.”

Dat het voorkomt dat voor de ene rijbaan het licht op rood staat, terwijl de andere rijrichting een groen licht te zien krijgt is ook juist de bedoeling. “Zo voorkomen we dat hardrijders kunnen meeliften op tegemoetkomend verkeer.”

Voor de fietsers is het net wat anders geregeld. Hun licht blijft op groen, totdat een voetganger op de knop heeft gedrukt. 

Op de foto is te zien hoe vanochtend de lampen omgezet moesten worden, omdat het rode licht niet zichtbaar was vanaf de kant van het gemeentehuis. Dit probleem is opgelost.