ALBLASSERDAM – In clubgebouw De Damsteen, bij de Grote Kerk in Alblasserdam, is vandaag (zaterdag) een actiemarkt gehouden om geld op te halen voor een uitzendingsproject naar Mozambique. Vanaf acht uur ’s morgens werd er al hard gewerkt om de kraampjes op te bouwen, zodat tien uur de verkoop kon beginnen. Rond één uur waren de meeste kraampjes uitverkocht en daarmee was de actiemarkt zeker een succes te noemen! De opbrengt wordt waarschijnlijk morgen (zondag) in de kerk bekend gemaakt. Foto’s zijn gemaak door Debora van der Kuijl. Klik op Read More om verder te lezen en alle foto’s te bekijken.

De Protestantse Kerk Nederland in Alblasserdam, bij de meeste bekend als de Grote Kerk aan het Cortgene, gaat dit jaar twee echtparen uitzenden naar ontwikkelingsgebieden. Daar is veel geld voor nodig. Vandaar dat de jeugd van de kerk had bedacht om met een actiemarkt geld op te halen. Alle jeugdverenigingen uit de kerk hadden iets bedacht. Bij de een was snoep te koop, bij een ander druiven en bij een derde kon weer worden gesjoeld of gedamd. Het totaalbedrag dat is opgehaald wordt op deze site zo snel mogelijk bekend gemaakt. Medeorganisator Hans Boom vat de samen met: “Een drukke, gezellige dag waar veel verkocht is voor het goede doel.”

Brandweer Alblasserdam
Ook de Alblasserdamse brandweer was aanwezig. Daarmee werden twee vliegen in één klap geslagen: door hun aanwezigheid werden meer mensen ‘getriggerd’ om even langs te gaan bij de markt en kon de brandweer zelf hard op zoek gaan naar nieuwe leden. De brandweer heeft namelijk een personeelstekort door verhuizingen van een aantal vrijwilligers. Twijfelt u om bij het korps te gaan? Doe het niet langer en meld u zich bij de brandweer! Ps. het is betaald vrijwilligerswerk ;).

Helft van bevolking jonger dan 15
Wiebe(25) en Gerdine(27) van Horssen worden samen met hun kind Iyonna als eerste uitgezonden. Het echtpaar voelt het als roeping van God om de mensen in het Milange District (Mozambique) te helpen. Milange district ligt in de provincie Zambië in het noorden van Mozambique. Het is ongeveer net zo groot als de helft van Nederland. In 1992 ging het land diep gebukt onder een burgeroorlog, waar nu nog steeds de sporen van te zien zijn in het land. Één van de opvallendste feiten is dat (mede door de oorlog en slechte gezondheidszorg) de helft van de bevolking jonger is dan 15 jaar.

Wiebe vertelt hierover: “Wij gaan ons daarom vooral richten op de jongeren. Zij hebben de toekomst. In het land wordt op dit moment neergekeken op de agrarische sector. De jongeren in het land willen graag bij de grote kantoren werken. Juist daardoor blijft het land zo ver achter in de ontwikkeling. Gerdine en ik gaan proberen meer mensen de landbouwsector in te krijgen, zodat er voldoende werk en eten is.”

Uitzendingsdienst
18 april is er in de Grote Kerk een uitzendingsdienst. Het echtpaar Van Horssen wordt dan, met de gemeente als achterban, voor zes jaar uitgezonden naar het ontwikkelingsland. De dienst begint om half tien ’s ochtends. Iedereen is voor deze dienst van harte uitgenodigd. Het andere echtpaar wordt later dit jaar (rond oktober) uitgezonden.

Foto: Debora van der Kuijl

Foto: Debora van der Kuijl

Klik op de volgende link om het totaalpakket met alle foto’s van Debora van der Kuijl te downloaden: Actiemarkt in de Damsteen