NIEUW-LEKKERLAND – Artsen van de traumahelikopter hebben vanochtend eerste hulp verleend, nadat een 1-jarig  meisje uit de Marslaan in Nieuw-Lekkerland, een zogenaamde koortsstuip had gekregen. De helikopter uit Rotterdam werd rond half acht gealarmeerd en landde nog geen tien minuten later op de parkeerplaats naast de C1000. In samenwerking met het ambulancepersoneel heeft het traumateam de eerste hulp verleend. Het kind is overgebracht naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Het gaat op dit moment van schrijven donderdagavond (23.30 uur) naar omstandigheden goed met het kind. Klik op Read more voor meer tekst en foto’s. Foto’s zijn gemaakt door Debora van der Kuijl en Peter Stam.

Een koortsstuip, ook wel koortsconvulsie genoemd, is een epileptische aanval veroorzaakt door koorts, vooral in de fase dat de temperatuur snel aan het stijgen is. In de hersenen ontladen zich dan ongecontroleerd vele neuronen tegelijkertijd. Dit gaat gepaard met trekkende bewegingen van armen en benen, en vaak ook met bewusteloosheid. Dit kan enige seconden duren, maar soms ook wel enkele minuten. Tijdens de aanval voelt het slachtoffer geen pijn, en is niet aanspreekbaar. De ogen kunnen tijdens de aanval wegdraaien. Er kan zich schuim rond de mond vormen, de slachtoffer kan tijdens de aanval fecaliën en urine verliezen door ongecontroleerde spierspanningen.Na afloop van een stuip komt het slachtoffer langzaam weer bij kennis, maar blijft vaak 10-30 minuten wel suf en met hoofdpijn. De hersenen zijn tijdens/na de aanval uitgeput.