ALBLASSERDAM – Veertig procent van de studenten die gebruik maken van de Waterbus reist ‘zwart’ in de weekenden. Dat blijkt uit een onderzoek van deze site onder ruim veertig studenten uit Alblasserdam en omgeving die gebruik maken van het openbaar vervoer op water. Door de invoering van de ov-chipkaart is op de boot namelijk niet te controleren of de reiziger een week –of weekendabonnement heeft. De pakkans op zwartvaren is dus nul. De waterbus krijgt pas vanaf 1 juli chipkaartlezers en deze moeten uiterlijk 1 januari 2011 in gebruik zijn genomen. Klik op Read More om verder te lezen.Vanaf 1 januari is reizen met trams, treinen, bussen en metro’s in de regio Rotterdam alleen nog maar mogelijk met de ov-chipkaart. Behalve op de Waterbus; een boot die van Rotterdam naar Dordrecht en weer terug vaart en intussen aanlegt bij onder meer Alblasserdam, Papendrecht en Ridderkerrk.

Doordat de Waterbus (vroegere Fast Ferry) nog steeds geen kaartlezers aan boord heeft, is het niet te controleren met welk abonnement studenten gebruik maken van de dienst. De Waterbus adviseert de studenten hun ov-kaart van vorig jaar mee te nemen, zodat dit voor de steward makkelijker te controleren is. Maar de meeste opvarenden hebben hun kaart van 2009 al weggegooid. Hierdoor is het mogelijk om met een weekabonnement in het weekend gratis te varen.

Niet-Studenten reizen op de boot met een speciale strippenkaart of betalen contant. Waterbus (Aquabus BV) heeft vandaag (22 maart) laten weten dat de vervoersmaatschappij druk bezig is om de controle-apparatuur zo spoedig mogelijk aan boord te krijgen. Ook wil het bedrijf op korte termijn onverwachte steekproefcontroles houden in het weekend.