ALBLASSERDAM – Het hondenpoepbeleid in Alblasserdam heeft de afgelopen jaren op een laag pitje gestaan. Sinds vorige maand is hier verandering in gekomen. Vijf Bijzonder Opsporings Ambtenaren (BOA’s) lopen met grote regelmaat door Alblasserdam en mogen hondenbezitters beboeten als zij de uitwerpselen van hun viervoeter niet opruimen. Tot nog toe zijn er geen boetes gegeven, doordat “het erg moeilijk is om iemand op heterdaad te betrappen,” aldus één van de boa’s. Klik op Read More om verder te lezen.

Het is zaterdagmorgen. De boa’s Gonnie van Haaften en Anne Marie Reekens lopen naast elkaar in uniform door de straten van Alblasserdam. Allereerst wordt een rondje gemaakt langs de geparkeerde auto’s bij het Cortgene en de Dam. In dit gebied is een zogenaamde ‘blauwe zone’ ingesteld wat inhoudt dat automobilisten een parkeerschijf voor hun ruit moeten plaatsen. Volgens Gonnie vergeet ruim twintig procent van de mensen hun schijf neer te leggen. “De meeste boetes voor overlast delen we in dit gebied uit. De mensen die geen parkeerschijf in de auto neergelegd hebben, krijgen een boete van zestig euro. Maar er is wel altijd ruimte om de burger zijn eigen verhaal te laten vertellen, aldus Van Haaften.”

Net geen boete
De boa is nog niet aan het eind van haar zin of er komt een vrouw toegesneld naar een auto waar net een bon onder de ruit is gelegd. “Ik was het helemaal vergeten, mag ik alstublieft nog snel mijn schijf neerleggen mevrouw?,” vraagt de angstige automobiliste, die haar geld wel beter kan besteden. De boa’s blijken de moeilijkste niet en geven de vrouw een waarschuwing en trekken de boete in.

Na het ‘parkeerovertredersrondje’ trekken de twee boa’s er op uit om te controleren of hondenbezitters wel de uitwerpselen van hun hond netjes opruimen. Boa Anne Marie Reekens vertelt dat het erg moeilijk is om mensen hiervoor te beboeten: “Je moet een heterdaadje hebben om te verbaliseren. Omdat we niet overal tegelijk kunnen zijn is het erg moeilijk om iemand te betrappen die het dan ook nog eens niet opruimt.”

Hondenpoepzakje
Hoewel een hondenpoepzakje dragen verplicht is, als de viervoeter uitgelaten wordt, wordt er niet op gecontroleerd of het zakje aanwezig is. Reekens vertelt: “We gaan niet zomaar klakkeloos rondvragen of mensen een zakje bij zich hebben. Het moet natuurlijk geen razzia worden op hondenbezitters. Het zou toch te gek voor woorden zijn als we totaal gefixeerd zijn op die zakjes? Een hond heb je voor je plezier, dus het moet nog wel leuk en redelijk blijven.”

Terwijl de twee dames in het witte diensautootje oplettend rondrijden in Alblasserdam vertellen de twee honderduit over het beleid van vroeger en nu. “De afgelopen jaren is er bijna niets aan de hondenpoepoverlast gedaan. Er was geen handhaving, dus we zijn weer terug bij af,” vertelt Van Haaften. Ze vervolgt: “Wekelijks krijgen we telefoontjes van mensen binnen, waar de vervuiling de spuigaten uitloopt. Wij bellen deze mensen op en brengen de ‘hotspots’ van Alblasserdam in kaart. Als er erg veel poep ligt, rijden we regelmatig langs.”

Deels eigen schuld
Collega Reekens is het er mee eens dat de overlast van hondenpoep groot is in Alblasserdam, maar vindt dat deels de schuld van de Alblasserdammers zelf. “De mensen durven elkaar niet meer aan te spreken op straat als er een hond bijvoorbeeld midden op straat zijn behoefte doet. Deze overlast moeten we echt met elkaar aanpakken en niet laten escaleren,” aldus de boa.

Tijdens de rit wordt één vrouw aangesproken. Zij heeft haar hondje loslopen terwijl er een aanlijnplicht geldt in dat gebied. De vrouw wordt aangesproken door Van Haaften maar krijgt geen boete. “Deze vrouw is slecht ter been en het is dan moeilijk om met een aangelijnde hond te lopen. Het zou dus onredelijk zijn als we nu gingen verbaliseren,” legt Van Haaften uit.

Oranjestraat
Na de ‘hondenpoepronde’ rijden de boa’s als laatste controlepunt naar de Oranje straat. Daar is de afgelopen weken behoorlijk geklaagd over foutgeparkeerde auto’s. En de bewoners van de Oranjestraat zijn deze ‘foutparkeerders’ in hun straat meer dan zat. Alle bewoners zijn tot op heden drie keer gewaarschuwd door boa’s. Zij gaven hen hierbij het advies de auto of in de vakken of helemaal achteraan de straat te parkeren. “Zomaar midden op de straat wordt niet meer getolereerd. Soms is het niet eens meer mogelijk de straat fatsoenlijk uit te rijden, maar vandaag valt het mee,” aldus boa Van Haaften. Een aantal hardleerse automobilisten dat fout blijft parkeren kan binnenkort een stevige boete verwachten. De controleurs hebben aangekondigd met harde hand de overlast aan te pakken. De overlast is vooral in de avonduren en ’s ochtends vroeg.

Alle controles zijn rond één uur weer gedaan voor de zaterdag. De twee boa’s vertrekken dus weer naar Papendrecht, waar hun kantoor gehuisvest is boven het politiebureau. Bij de politie worden de boa’s gezien als collega’s. “We zitten bij de briefings van de politie en we hebben goede contacten met elkaar. Zo kunnen we samen de overlast aanpakken. Alblasserdam huurt ons eigenlijk in, want we zijn in Papendrecht in dienst,” besluit van Haaften. 

Kader: Op www.alblasserdamsnieuws.nl reageert een Alblasserdammer dat er meer uitlaatplekken moeten komen voor de honden. “Als mijn hond aan de race is, ga ik dat echt niet opruimen. Dat is gewoon niet mogelijk. Wat wordt er gedaan met onze hondenbelasting?”

Ene Robert reageert met: “Haast iedere groenstrook ligt vol met hondenpoep! Vooral dicht bij de huizen. Ze willen een hond, maar naar een buitengebied of een bos…nee daar is geen tijd voor. Dus dan maar dagelijks een paar keer datzelfde korte rondje, bij een ander langs. Sommige honden moeten zo nodig, omdat hun baasje niet eerder tijd had, dat ze zelfs niet verder komen dan de stoep bij de buren! Leuk voor spelende kinderen of vissers langs de slootkant! Viespeuken zijn het! Zo smerig, als je er weer eens in hebt gestaan, en de deurmat zit er weer helemaal onder! Zo ga je niet met je medemens, en ook niet met je hond om!”

Visser Peter is het hier helemaal mee eens: “Achter de Wervel in Alblasserdam op het gras bij de singel laten velen hun hond uit wat op zich geen probleem behoeft te zijn als de mensen ook maar de uitwerpselen opruimen die hun hond daar deponeert. Zeker tachtig procent doet dat niet. Ik mag graag een hengeltje uitgooien maar dat is onmogelijk om te doen, omdat overal de uitwerpselen liggen. Diverse malen heb ik er in gestaan en of mijn achterkant van de hengel er in gelegd. Ook de kinderen die langs het water lopen en spelen hoor je vaak schelden, omdat ze in de hondenpoep hebben gelopen. De gemeente zegt dat er wat aan gedaan wordt, maar volgens mij moet dat nog gebeuren. Hopelijk wordt de gemeente nu eens wakker na het lezen van al reacties. Dit is niet te tolereren de maat is nu vol het is vies en smerig!”