KINDERDIJK – Riet verbranden; het is bijna een Kinderdijkse traditie geworden, maar dit jaar wil het niet lukken. Het weer is de boosdoener dat er niet goed gebrand kan worden. De ondergrond van het riet tussen de molens is te nat en het ziet er voorlopig niet naar uit dat het droger gaat worden. Riet en Loonbedrijf Hoek heeft tot en met zaterdag 13 maart de tijd om te branden. Volgens de vrouw van riethandelaar Hoek is het afgelopen weekend te veel water gevallen. “Alles is veel te nat. Het is echt een strop voor ons….Klik op Read More om verder te lezen. Hopelijk gaat het volgend jaar beter.” Na 13 maart alsnog branden is volgens Hoek niet mogelijk: “De vogels beginnen dan met broeden in het riet. Als we dan alsnog gaan branden, krijgen we met de milieudienst aan de stok.”

Meer dan vijftig jaar lang brandt handelaar Hoek één of twee keer per jaar delen van het riet in het molengebied. Het riet verbranden is goed voor het gewas en de rietworm kan op deze manier worden aangepakt. Afgelopen week zijn wel kleine stukjes in brand gestoken, maar de vlammen kwamen niet hoog. (zie foto’s) In tegenstelling tot andere jaren zijn er tot nu toe ook nog geen klachten binnengekomen bij de Milieudienst van Zuid-Holland. Foto’s en tekst: Peter Stam.

Vorig jaar kwamen de vlammen hoger.

Maar er was ook meer stank/roetoverlast.