ALBLASSERDAM – De bezoekers van supermarkt de Lidl in Alblasserdam mochten gisteren (25 februari) niet voor de ingang blijven staan, omdat er een kans op vallende brokken asbest aanwezig was. Een werknemer van het asbestverwijderingsbedrijf zag er op toe dat mensen buiten de deur geen praatje met elkaar maakten. Dit zorgde voor een onrustig winkelend publiek. Al vanaf april is een bedrijf bezig om de duizenden kilo’s asbest bij de Makadoflat (Het Anker) aan het Wilgenplein te vervangen. Gisteren werd een stuk dak van de flat vernieuwd. Klik op Read More om verder te lezen.

Borden met afschrikwekkende doodshoofden en hekken met afzetlinten jaagden gisteren de bezoekers van de Lidl bij het Makado de stuipen op het lijf. Ook de bewoners van Het Anker vonden het maar een akelig gezicht. Mevrouw A. G. Broer uit Nieuw-Lekkerland die haar boodschappen altijd bij het Makado haalt, werd door één van de werkmannen verzocht bij de ingang van de Lidl weg te gaan. Ze vertelt later op de parkeerplaats: “Ik mocht niet bij de ingang blijven praten, omdat er anders misschien wat brokken asbest op mijn hoofd zouden kunnen komen. Maar als er asbest kan vallen, dan is het toch levensgevaarlijk daar?”

Zekere voor onzekere
Volgens de mannen in witte pakken die het asbest verwijderen is de kans echter heel erg klein dat zoiets gebeurd. “We voeren alles zorgvuldig ingepakt af en de kans dat er wat valt is echt niet groot. Maar er zitten strenge eisen aan het verwijderen van het materiaal en dus nemen we het zekere voor het onzekere.”

Toch houdt de Nieuw-Lekkerlandse er een naar en onveilig gevoel aan over: “ Ik snap wel dat de supermarkt niet voor zoiets tijdelijk haar deuren wil sluiten, maar volgens mij kunnen ze zo’n dak dan beter vernieuwen als het niet zo druk is. Het is vakantie, er lopen kleine kinderen en het is hartstikke druk. Kan dit werk niet gewoon ’s avonds?  Ik voel me zo niet echt prettig met de weet dat er gevaarlijke stoffen naar beneden kunnen vallen.”

Overleden
Ook echtpaar Van Egmond dat maandelijks op bezoek gaat bij familie in Het Anker, voelt zich niet op het gemak. “Als er zulke grote borden buiten staan en ze zetten de omgeving af, dan is er toch niet heel veilig denk ik. Natuurlijk zal zo’n bedrijf zeggen dat er niets aan de hand is, maar ik ben als de dood voor asbest. Drie familieleden van mij hadden in de jaren zestig een handel in asbest en twee van hen zijn intussen overleden aan kanker, de derde is ziek. Wat mij betreft doen ze het vanaf zeven uur ’s avonds, maar niet tussen het winkelend publiek,” aldus Van Egmond.

Duizenden kilo´s
In de deuren, kozijnen en dakranden die werden gebruikt bij de bouw van Het Anker is veel asbest gebruikt. Al bijna een jaar worden de asbestdelen verwijderd en vervangen voor niet- kankerverwekkende bouwmaterialen. In het totaal zitten er duizenden kilo’s van het materiaal verwerkt in de flat. De werkzaamheden duren waarschijnlijk nog ongeveer een half jaar. Tekst en foto’s: Peter Stam.