ALBLASSERDAM – Het echtpaar Alioglou uit Alblasserdam was afgelopen dinsdag (23 februari) volkomen verrast toen plotseling burgemeester Bert Blase met een grote bos bloemen voor de deur stond om hen te feliciteren met hun vijftigjarig huwelijk. Een van de dochters had als verrassing de burgemeester uitgenodigd.

Kadir (69) en Şadiye (65) zijn in de jaren zeventig vanuit West Thracië naar Nederland gekomen als gastarbeiders. Kadir kwam terecht bij Nedstaal en zijn vrouw bij Philips in Eindhoven. Het was toen hun bedoeling ooit terug te keren naar hun moederland, dat in Griekenland ligt. Klik op Read More om verder te lezen.Maar nu denken ze daar niet meer aan: “Onze kinderen wonen allemaal in Nederland en we voelen ons hier thuis. Als we op vakantie in Griekenland zijn, krijg ik heimwee naar Nederland,” vertelt de man des huizes.

Het echtpaar woont ruim 38 jaar in Alblasserdam en de twee zijn trotse grootouders van vijf kleinkinderen. De Alioglou’s trouwden naar Nederlandse gewoontes erg jong. “Ik was vijftien toen we trouwden. In datzelfde jaar werd ik zwanger van een dochter. Op m’n zestiende had ik dus mijn eerste kind,” vertelt Şadiye.

De burgemeester, die honderduit vraagt aan de familie is bijzonder geïnteresseerd wat het Turkse echtpaar zich voelt. “Voelt u zich nu Turk, of Griek of Nederlander?,” vroeg Blase zich af. “Eigenlijk voelen ze zich van alles wat,” antwoordde de dochter hierop. “We zijn geen Grieken, geen Turken en geen Nederlanders dus eigenlijk zijn we een mix en overal allochtoon. We zijn ook als een mix opgevoed: wat minder vrij dan de Grieken en wat minder streng dan de Turken,” aldus de dochter.

De burgemeester heeft bij zijn vertrek het echtpaar nog vele gezonde en gelukkige jaren in Alblasserdam gewenst. De familie verhuist binnenkort naar de Pieter de Hoochplaats in Alblasserdam omdat Şadiye een versleten knie heeft en moeilijk trap kan lopen. Tekst en foto: Peter Stam.