ALBLASSERDAM – Voor een goed gevulde zaal in Landvast hebben de deelnemende partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen zich vrijdagavond gepresenteerd. De lijsttrekkers van de PvdA (Ad Cardon), CDA (Sjoerd Veerman), SGP (Aart Boele), VVD (Catherina Leeuwis), ChristenUnie (Arjan Zwaan) en D66 (Ramon Pardo) mochten eerst zichzelf voorstellen en kregen daarna de gelegenheid om elkaar één vraag te stellen. Ramon Pardo werd daarbij het meest aan de tand gevoeld. Als nieuwkomer op het plaatselijke politieke toneel moest Pardo regelmatig het verwijt aanhoren dat de door zijn partij aangevoerde punten allang in gang zijn gezet door de overige partijen. “De komst van D66 in Alblasserdam is niet nodig”, vertelde Aart Boele onomwonden. Gewapend met een vriendelijke lach en welbespraakt verdedigde Pardo zich met verve. Er is wel degelijk iets nieuws onder de zon. Pardo vindt bijvoorbeeld dat de gemeente Alblasserdam veel meer en beter moet communiceren. “Natuurlijk kunnen we altijd meer doen, maar we doen al zoveel”, reageerde Ad Cardon.

Interessant was de vraag van Ramon Pardo, die hij aan het begin van de avond de zaal inslingerde. “Hoeveel mensen in de zaal weten nog niet op welke partij ze straks gaan stemmen?”, wilde hij weten.
Voorzichtig gingen de handen omhoog. Ongeveer twintig. Dat was zo’n tien procent van het totaal aantal bezoekers. Aan het eind van de avond, toen het net even rumoerig was geweest omdat niet iedereen zijn of haar vraag had kunnen stellen, probeerde gespreksleider Mark Benjamin af te sluiten met de vraag wie van de bezoekers, die eerst zijn keuze nog niet bepaald had, dit nu wel had kunnen doen. Eén vinger ging omhoog en verwachtingsvol liep Benjamin naar de man toe om hem te vragen op welke partij hij dan nu zou gaan stemmen. Toen hij de microfoon voor zijn neus hield bleek dat de man alleen maar zijn hand had opgestoken om stiekum alsnog zijn vraag te kunnen stellen. Daarop haalde Benjamin de microfoon weg, die ook wel weer de humor kon inzien van deze ludieke actie.

Lees het volledige sfeerverslag van de avond op www.klaroen.nl. Foto: Klaroen.nl.