PAPENDRECHT – Terence H. uit Papendrecht stond afgelopen dinsdag (16 februari) samen met drie minderjarige medeverdachten terecht voor een gewelddadige pizzaroof. Op 28 oktober 2009 overviel de groep een pizzabezorger en maakte daarbij één pizza, een blikje cola en wat kleingeld buit. De toen 16-jarige bezorger werd daarbij bedreigd met een mes. Daarnaast wordt Terence door het Openbaar Ministerie verdacht van mishandeling van een vrouw uit Alblasserdam, een maand voor de overval…… Klik op Read More om verder te lezen.Door Peter Stam
Terence kwam dinsdag over als een keurig opgevoede jongen die de rechters netjes antwoordt met ‘ja meneer, nee meneer, ik weet het niet meneer’ maar volgens de Officier van Justitie schuilt achter de 18-jarige scholier een ‘zeer actieve veelpleger die nu eens moet weten dat wat hij doet, niet door de beugel kan’.

Feit één waar Terence van wordt verdacht vond plaats op 28 oktober 2009 rond 21.55 uur. Samen met drie vrienden, twee van vijftien jaar en één van achttien jaar, overviel hij een pizzakoerier uit Papendrecht. Van te voren werd de pizzahandel gebeld voor een bestelling. Toen de argeloze bezorger via de Rembrandtlaan en Vondellaan linksaf was afgeslagen de Staringlaan in werd hij overvallen onder bedreiging van een mes. De groep maakte een pizza, een blikje cola en wat geld buit. De koerier raakte niet gewond.

Terence was afgelopen dinsdag van mening dat hem niets te verwijten is. “Ik heb hier niks mee te maken meneer de rechter. Echt niet. Ik hoorde ze wel eens praten over een overval, maar ik heb me verder niet met ze bemoeid.” Maar het Openbaar Ministerie denkt hier anders over: “Twee vrienden van je hebben verklaard dat er een mes en vijftien euro is gegeven aan jou en dat je achterop de scooter zat tijdens de overval. Ook vertellen zij dat jij samen met een vriend de pizza hebt besteld.”

Het tweede feit waar de Papendrechter van wordt verdacht is het mishandelen van een vrouw op 20 september 2009 (havenfestival) in Alblasserdam. Hij zou de vrouw hardhandig op de grond hebben gegooid en een trap in de rug hebben gegeven. Maar volgens Terence is dat allemaal ‘Bullshit’. “Ik had die avond juist een keer niet gedronken dus ik weet het nog precies. Het feest was afgelopen en er stond een vrouw, ik denk dat ze dronken was, te schelden. Dus ik doe met m’n armen zo’n gebaar van: wat moet je?. Daar schrok ze van en toen pakte ze me bij mijn keel. Ik heb ze toen van me afgeduwd en daardoor viel ze op haar knie. Maar ik heb geen trap in haar rug gegeven en dus ook niet opzettelijk mishandeld.”

Volgens de officier van justitie is het echter wettelijk en overtuigend te bewijzen dat Terence wel opzettelijk heeft mishandeld en een trap in de rug gegeven. “Vier getuigen verklaren dit te hebben gezien.” Maar Terence’ advocaat vindt het belachelijk dat dit het doorslaggevende bewijs zou moeten zijn. “Waarom verklaart het slachtoffer dan zelf helemaal niets over haar rug? Het zijn alleen vier kennissen van haar die verklaren iets te hebben gezien. Maar tijdens hectische toestanden denken mensen wel vaker iets te hebben gezien wat niet is gebeurd.”

Toch vindt de officier van justitie dat het wettig en overtuigend is bewezen dat Terence zich heeft schuldig gemaakt aan medeplichtigheid op de overval en aan een mishandeling en eist daarom vijftien maanden cel waarvan vijf maanden voorwaardelijk en verplichte reclassering. Plus een geldboeten van ruim 200 euro, als schadevergoeding voor de Papendrechtse pizzazaak. Als toelichting geeft zij: “De maatschappij is ernstig geschokt door deze twee zaken. Hij is er mede de oorzaak van dat mensen zich ’s avonds niet meer veilig kunnen voelen op straat. Daarom moet er streng worden opgetreden tegen jongens als Terence.”

Of de rechters deze mening ook zijn toegedaan zal tijdens de uitspraak op dinsdag twee maart duidelijk worden. Wat er tegen de drie minderjarige medeverdachte is geëist is niet bekend. Dat werd door hun leeftijd achter gesloten deuren behandeld.