ALBLASSERDAM – Op veel plaatsen in Alblasserdam liggen deze week zakken met plastic op straat om te worden opgehaald door Netwerk. Het plastic wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het maken van nieuwe mobiele telefoons. Maar het inzamelen gaat nog niet zoals het moet gaan. Een medewerker van Netwerk klaagde vanochtend (lees: donderdag 18 februari 2010) tijdens het ophalen van de zakken dat veel mensen het plastic te laat hebben buiten gezet. Klik op Read More voor meer tekst en foto’s. Foto’s en tekst zijn van Peter Stam.De gesloten zakken met plastic verpakkingsafval moesten op de inzameldag voor 7.30 uur ’s ochtends aan de straat worden gezet bij de stoeptegel met de oranje plastic hero. Maar tientallen mensen hebben dit later gedaan, waardoor de karretjes van Netwerk overal door Alblasserdam moeten crossen om zo alsnog alles op te halen.

Oorzaak van het te laat buiten zetten is volgens de afvalophaler dat mensen er aan moeten wennen dat voortaan eens in de vier weken hun plastic wordt opgehaald. Het is de eerste keer dat er in Alblasserdam gescheiden plastic wordt opgehaald. Aanleiding was een landelijk campagne van ‘Plastic Heroes’.

Het gescheiden inzamelen van plastic verpakkingsafval draagt bij aan een beter milieu. Dit afval kan namelijk opnieuw worden gebruikt als grondstof voor nieuwe producten, zoals mobiele telefoons, kinderspeelgoed en fleecekleding. Op deze manier worden natuurlijke bronnen gespaard. Het plastic komt bovendien niet meer terecht in de vuilverbrandingsovens, waardoor de CO2-uitstoot daalt. En dat is goed voor ons milieu. Extra afvalzakken zijn gratis verkrijgbaar bij het gemeentehuis en bij de Milieustraat Noordpolder.