PAPENDRECHT – In de Trasmolen in Papendrecht heeft vanavond (lees: dinsdag 9 februari 2010) een schoorsteen in brand gestaan. Rond zeven uur kreeg de brandweer een melding van de brand. Omdat de ladderauto van Papendrecht voor een uitruk in Nieuw-Lekkerland was, werd de auto van Dordrecht opgeroepen. De brandweer heeft niets hoeven blussen, maar voor de zekerheid is de schoorsteen door de brandweerlieden schoongemaakt. In Nederland komen ieder jaar 1.650 van deze branden voor. Klik op Read More voor meer tekst en foto’s.

Een schoorsteenbrand ontstaat meestal doordat de aanslag in het rookkanaal (een dikke laag zeer brandbaar ‘creosoot’) in brand vliegt. Dat gebeurt bij een temperatuur van ongeveer 500 graden Celsius. Deze creosoot, een teerachtige laag, wordt gevormd uit onverbrande deeltjes, die bij de verbranding het rookkanaal ingaan. De mate waarin deze onverbrande deeltjes ontstaan, hangt nauw samen met de keuze en het gebruik van de kachel of haard, het type schoorsteen , en de wijze van stoken. Overigens: verkeerd stoken bevordert ook de uitstoot van schadelijke stoffen via de schoorsteen. Ook binnenshuis komen bij verkeerd gebruik te hoge concentraties schadelijke stoffen vrij. Foto’s en tekst zijn van Peter Stam.

De bal waarmee de schoorsteen geveegd is.