NIEUW-LEKKERLAND – In de Dirk III straat in Nieuw-Lekkerland heeft vanavond (lees: dinsdag 9 februari 2010) een schoorsteen in brand gestaan. Rond zes uur kreeg de brandweer een melding van een brand in een woning. Niet veel later werd een ladderauto uit Papendrecht gealarmeerd, omdat de Nieuw-Lekkerlandse brandweer er moeilijk bij kon komen. De Papendrechters hebben de nacontrole van de schoorsteen gedaan en zijn daarna weer vertrokken. In Nederland komen ieder jaar 1.650 van deze branden voor. Klik op Read More voor meer tekst en foto’s.

Een schoorsteenbrand ontstaat meestal doordat de aanslag in het rookkanaal (een dikke laag zeer brandbaar ‘creosoot’) in brand vliegt. Dat gebeurt bij een temperatuur van ongeveer 500 graden Celsius. Deze creosoot, een teerachtige laag, wordt gevormd uit onverbrande deeltjes, die bij de verbranding het rookkanaal ingaan. De mate waarin deze onverbrande deeltjes ontstaan, hangt nauw samen met de keuze en het gebruik van de kachel of haard, het type schoorsteen , en de wijze van stoken. Overigens: verkeerd stoken bevordert ook de uitstoot van schadelijke stoffen via de schoorsteen. Ook binnenshuis komen bij verkeerd gebruik te hoge concentraties schadelijke stoffen vrij. Foto’s en tekst zijn van Peter Stam.