ALBLASSERDAM – Zes jaar celstraf. Dat hoorde een dertigjarige Amsterdammer tegen zich eisen wegens onder meer de overval op een filiaal van ABN-Amro in Alblasserdam in december 2008. De man wordt ook beschuldigd van een soortgelijke overval in Bunschoten.

Op 4 december 2008 drongen twee gemaskerde mannen aan het eind van de dag het pand van ABN-Amro op de Dam binnen. Ze schreeuwden: “Dit is een overval, allemaal liggen”, en probeerden zich met een moker toegang te verschaffen tot de kluis. Toen dat niet lukte, bedreigden ze een toevallig nog aanwezige klant, die ze dwongen mee te gaan naar de kluisruimte. Omdat de kluis gesloten bleef, moesten de overvallers onverrichterzake vertrekken. Ooggetuigen zagen ze in een wagen stappen en wegrijden.

Met behulp van die verklaringen lukte het de politie om de vluchtauto op te sporen en een van de inzittenden aan te houden. Deze man bekende zijn betrokkenheid bij de overval en is inmiddels veroordeeld tot tweeënhalf jaar celstraf.

De Utrechtse officier van justitie stelde woensdag dat bewezen kon worden dat de Amsterdammer de andere overvaller was. Zo werd zijn jas met zijn huissleutels en mobiel teruggevonden in de vluchtauto. Maar volgens de man had hij die spullen al een tijdje daarvoor per ongeluk in de wagen van zijn vriend laten liggen. Naar zijn zeggen had hij niets te maken met de zaak in Alblasserdam.

Achteraf waren DNA-sporen van de man in de bank gevonden. “Het was niet mijn bedoeling geweld te gebruiken tegen de slachtoffers”, wilde hij woensdag slechts over de zaak kwijt. Volgens de officier van justitie behoorde de verdachte tot een Amsterdamse bende, die in wisselende samenstelling overvallen pleegt. Hij noemde het kwalijk dat de overvallers in Alblasserdam een klant hadden ‘gebruikt’ om in het beveiligde deel te komen.

De officier wees er op dat de vrouw van angst was flauwgevallen. Hij eiste tegen de medeverdachte van de Bunschotense overval woensdag vier jaar celstraf. De rechtbank doet uitspraak op 27 januari.

Bron: Klaroen.nl