MOLENWAARD – Gemeente, Waterschap en provincie willen dat de waterentree bij Werelderfgoed Kinderdijk veiliger wordt. Ze roepen daarvoor de hulp in van specialisten. Een prijsvraag daagt hen uit een innovatief ontwerp te bedenken, dat bijdraagt aan verkeersveiligheid, waterveiligheid en bereikbaarheid. De inschrijving opent vanaf 25 juni 2018.

Het Werelderfgoed Kinderdijk wordt ieder jaar door veel toeristen bezocht. De verwachting is dat deze aantallen in de komende jaren alleen nog maar toenemen. Om de groei van het verkeer over de dijken beperkt te houden, worden toeristen gestimuleerd via het water naar Kinderdijk te komen.

Verkeersveiligheid
Een belangrijke reden om de waterentree aan te passen is de verkeersveiligheid. Bezoekers van het molengebied moeten vanaf de waterhalte eerst de weg oversteken. De huidige verkeerssituatie is daar niet voldoende op ingericht. Dat moet anders. Wethouder Paul Verschoor nodigt daarom iedereen uit mee te doen aan de prijsvraag Waterentree Werelderfgoed Kinderdijk. “Bedenk een innovatieve oplossing die de hoofdentree aan de Molenstraat veilig maakt voor iedereen en past bij ons oer-Hollands Werelderfgoed.”

Inschrijving tot september
Ideeën kunnen tot 10 september 12:00 uur worden ingeleverd. “Denk vooral niet in beperkingen. In de eerste ronde doen alle plannen mee.” aldus wethouder Verschoor. Een onafhankelijke vakjury bepaalt welke ideeën verder uitgewerkt mogen worden. Dan wordt ook duidelijk aan welke voorwaarden die precies moeten voldoen. De winnaar van de prijsvraag wordt naar verwachting in december van dit jaar bekend gemaakt. Om het beste idee verder uit te werken, is een bedrag van 20.000 euro beschikbaar.

De prijsvraag is tot stand gekomen in samenwerking tussen de gemeente Molenwaard, provincie Zuid-Holland en Waterschap Rivierenland, ondersteunt door Stichting Architectuur Lokaal. Deze stichting was ook betrokken bij projectprijsvraag voor het bezoekerscentrum van Werelderfgoed Kinderdijk.

Registreren voor de prijsvraag kan op www.arch-lokaal.nl/prijsvraag-waterentree-kinderdijk. Daar is ook het volledige reglement te vinden. Op 3 juli 2018 wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd over de prijsvraag.

Deel dit bericht via...