ALBLASSERDAM – Sportcentrum Blokweer in Alblasserdam was zaterdag 23 juni 2018 voor de tweede keer het decor van het Nationaal Schoolzwemkampioenschap. ZPC Wiekslag mocht ook deze tiende en dus feestelijke editie organiseren in samenwerking met de KNZB en de BSSA. Vanuit Alblasserdam verschenen basisscholen De Twijn en Het Kompas aan de start. Deze Alblasserdamse scholen werden respectievelijk 27e en 16e. In het totaal deden 27 scholen aan het kampioenschap mee. De wedstrijd werd bezocht door zwemkampioene Inge Dekker. Zij deelde handtekeningen uit en ging met kinderen op de foto.

De 27  deelnemende scholen, bestaande uit zes kinderen, gingen na het omkleden eerst op de foto en stelden zich vervolgens op voor de opening. De opening werd verricht door wethouder Arjan Kraijo en manager Ad van ’t Hof. Na de opening kwam op muziek uit de Lion King mascotte Swimba de zaal binnen met boven zijn hoofd de grote wisselbokaal. Aansluitend kwamen op muziek van ‘De Snollebollekes’ de vrijwilligers de zaal binnen gerend en zweepten zij de kinderen op om gezamenlijk een warming up te doen. Na ongeveer een kwartier waren de spieren warm en werden de kinderen per school in het zwembad verwelkomd onder groot applaus van de tweehonderd toeschouwers.

Nadat ook de juryleden onder groot applaus waren verwelkomd, kon de wedstrijd beginnen met de estafettes. Inmiddels was ook oud-topzwemster Inge Dekker gearriveerd en zij nam de gehele wedstrijd de tijd om handtekeningen uit te delen en op de foto te gaan. Na het zwemmen van de individuele nummers was het tijd voor de ludieke estafette.

Vanwege de jubileumeditie zwommen de teams niet tegen elkaar, maar gingen de kinderen over een stormbaan van maar liefst vijftien meter lang. Inmiddels was het 17.45 uur en kon de uitslag bekend gemaakt worden. De Twijn, die buiten mededinging mocht deelnemen, werd 27e en het Kompas was terug te vinden op plaats 16. De derde plaats werd behaald door de Kingschool uit Denekamp, tweede de SOL Krommeweg/Admiraal uit Hendrik-Ido-Ambacht de winnende school was net als vorig jaar de Montessorischool uit Wassenaar.

Na afloop genoten de vrijwilligers moe maar voldaan van een hapje en een drankje. Wiekslag kan terugkijken op een mooie maand waarin het NK waterpolo voor C meisjes en het Nationaal Schoolzwemkampioenschap vlekkeloos verlopen zijn.

Tekst: Aldwin de Laat.
Foto’s: Herbert Huizer en Peter Stam.

Deel dit bericht via...