ALBLASSERDAM – Een 45-jarige man uit Gorinchem kwam maandag 18 juni 2018 naar de Rotterdamse rechtbank met het voornemen om te liegen, maar halverwege de zitting, na het zien van camerabeelden, besloot de man om toch maar de waarheid te spreken. De rechter prees zijn eerlijkheid en veroordeelde de man tot zestig uur werkstraf voor een inbraak bij fietsenwinkel Het Rijwielhuis langs de Van Hogendorpweg in Alblasserdam.

De inbraak
Bij de fietsenwinkel in het Damdorp werd in de nacht van maandag op dinsdag 1 september 2015 ingebroken. Dit gebeurde rond 03.00 uur. De voorruit werd met grof geweld ingeslagen. Hierbij waren twee personen betrokken. Er werden twee fietsen, met een totale waarde van 2500 euro meegenomen. Toen de inbrekers op de vlucht sloegen, sleurden zij met hun auto een fiets mee. Op de meegesleurde fiets bleek bloed te zitten. Op de parkeerplaats werd later ook nog een soort bivakmuts aangetroffen.

Bloed
Het bloed dat werd aangetroffen, leidde naar de 45-jarige H. B. uit Gorinchem. Het DNA kwam namelijk overeen, bleek uit onderzoek bij het NFI. “Ik heb hele slechte handen, waardoor ik snel bloed. Ik denk dat de inbrekers handschoenen van mij hebben gebruikt, waarin ik heb gebloed en waardoor het bloed uiteindelijk op de fiets terecht is gekomen,” vertelde de veertiger.

Camerabeelden
“Dan heb ik ook nog camerabeelden van de naastgelegen pizzeria. Heeft u die al gezien?,” vroeg de rechter. “Nee, die hadden ze me nog niet laten zien,” antwoordde de verdachte. Bij het zien van de beelden stamelde de man: “Daar lijk in inderdaad wel heel veel op, maar ik ben het niet. Kijk maar, ik ben veel dikker.” Nadat de rechter ook nog een uitsnede van de foto had laten zien, koos de Gorcumer eieren voor zijn geld. “Oké, laat ik het maar gewoon zeggen: ik was het wel. Ik kan helemaal niet liegen. Ik heb het gewoon gedaan.”

Fiets onder de auto
De verdachte vertelde dat een andere man, die bij de politie nog steeds onbekend is, de ruit van de winkel in Alblasserdam in mepte en twee fietsen meenam. “Ik stond met de auto klaar om de fietsen aan te pakken. Door de haast reed ik te vroeg weg, waardoor één fiets onder de auto terecht kwam. Die fiets heb ik er later onderuit getrokken en daardoor is dat bloed op de fiets terecht gekomen. De andere fiets heb ik weggegeven aan jongens uit Breda. Die jongens zijn later gepakt en ik heb er nooit meer iets voor gehad,” aldus de man.

Strafblad
H. B. had al wat meer strafbare feiten op zijn strafblad staan. “U bent al eens veroordeeld voor mishandeling met een bierglas. Verder zie ik iets over beschadigde auto’s en wat boetes, maar dat is al langer geleden. En ook nog iets met drugshandel op Curaçao. Al met al ziet uw strafblad er niet zó lelijk uit,” vond de rechter.

Jarenlang over de vloer
De Gorcumer vertelde dat hij jarenlang bij Het Rijwielhuis over de vloer kwam. “Ik heb voor DHL ‘gekoerierd’. Ik schaam me nu echt voor die jongens van Het Rijwielhuis. Ik heb er spijt van.” Door de inbraak en diefstal ontstond bij Het Rijwielhuis voor 3147 euro schade. Op 250 euro na werd dit bedrag door de verzekering vergoed.

Eis
De officier van justitie eiste dat B. de resterende 250 euro aan Het Rijwielhuis moet betalen. Verder eiste de openbaar aanklager 120 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. “120 uur werkstraf is de richtlijn, maar omdat het al zo lang geleden is, eis ik de helft van de straf voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.”

Ik vertrouw erop
De rechter deed vervolgens direct uitspraak. Zij vond de gevraagde straf van het Openbaar Ministerie nog wat te hoog en gaf een lagere straf. Ze motiveerde: “Ik vind u wel oprecht overkomen. Dat kon eigenlijk ook niet anders, want ik herkende u ook wel op die camerabeelden. U heeft geen slecht strafblad. Daar hou ik rekening mee. Ook hou ik rekening met uw drukke bestaan als vrachtwagenchauffeur. Ik vertrouw erop dat u niet weer de fout in gaat en leg daarom een taakstraf van zestig uur op. Verder moet u 250 euro schadevergoeding betalen aan Het Rijwielhuis. De rest is al door de verzekering betaald.”

Een beetje rust
De verdachte was tevreden met zijn straf en zei: “Ik zit de laatste tijd al zóveel in de vrachtwagen, dat een werkstraf wel fijn is. Misschien zorgt het wel voor een beetje rust en wat afwisseling.”

De verdachte en het Openbaar Ministerie deden direct afstand van de zaak. Daarmee is het vonnis definitief.

Deel dit bericht via...