ALBLASSERDAM – Peter Verheij, lijsttrekker van de SGP, heeft zijn verkenning naar de mogelijkheden om te komen tot een nieuw college in Alblasserdam voor de nieuwe bestuursperiode 2018 – 2022 afgerond. Peter Verheij werd als lijsttrekker van de grootste partij van Alblasserdam door de gemeenteraad unaniem aangesteld als verkenner. Hij heeft zijn verslag van de verkenningsronde inmiddels aan de lijsttrekkers van de vijf andere partijen aangeboden. Zijn conclusie is dat een collegevorming door SGP, PvdA en CDA voor de hand ligt. Dat zou betekenen dat alle wethouders uit de periode 2014-2018 weer vier jaar verder gaan.

Naast Peter Verheij (SGP) zijn dat de wethouders Dorien Zandvliet (PvdA) en Arjan Kraijo (CDA). Ook de ChristenUnie ziet deze coalitie als beste optie. De VVD ziet liever een coalitie met de SGP, het CDA en de VVD. De D66 wil graag een coalitie met SGP, PvdA en VVD.

Verder in vernieuwen
Afgelopen week voerde Verheij met de vijf andere partijen in de gemeenteraad verkennende gesprekken. Deze verkenning was bedoeld om op basis van de verkiezingsuitslag na te gaan welke politieke partijen tot samenwerking en collegevorming willen komen en te bespreken welke manier van besturen, agenderen en prioriteren de nieuwe periode kenschetst. De gesprekken met de fracties inspireerden Verheij tot het motto van zijn verslag: ‘Verder in Vernieuwen’.

Vernieuwen naar Samenlevingsagenda 2.0
“Samen doen zit inmiddels in het DNA van Alblasserdam. Het is nu de tijd om verder te gaan in vernieuwen. In de context van deze verkenning heeft ‘verder in vernieuwen’ meerdere betekenissen,” aldus Verheij in zijn verslag. “Het betekent – voortbouwend op de ervaring die we tot nu toe hebben – vérder gaan in het betrekken van inwoners, ondernemers en instellingen dan tot dusver. Daarbij past het komen tot een samenlevingsagenda 2.0, een echt gezámenlijke agenda. Het betekent ook verder gaan dan tot nu toe in het positioneren van de gemeenteraad in het agenderen en vaststellen van deze samenlevingsagenda. In 2014 deed het college dit. En verder in vernieuwen doelt ook op het verder gaan met een samenwerking van SGP, PvdA en CDA in het college waarmee reeds ervaring is opgedaan, die op elkaar is ingespeeld en die continuïteit en stabiliteit biedt. Juist een ervaren team lijkt mij in staat verder te vernieuwen op basis van de samenwerking en het vertrouwen dat er is,” zo motiveert Verheij in zijn verslag.

Rekenschap geven van verkiezingswinst VVD
Verheij adviseert bovendien rekenschap te geven van de verkiezingswinst van de VVD door zowel in een op te stellen coalitieakkoord als een samenlevingsagenda 2.0 door de VVD genoemde thema’s te betrekken.

Woonplaats wethouder
Afgelopen week werden de resultaten van de verkenning van Verheij besproken in de raad. Daarbij kwam onder meer de woonplaats van wethouder Arjan Kraijo van het CDA ter sprake. Een aantal partijen gaf aan dat graag een wethouder willen die in Alblasserdam woont. Kraijo woont momenteel in Molenwaard. Toch vindt de meerderheid van de raad het geen bezwaar als Kraijo niet in Alblasserdam woont, zolang zijn kwaliteit en zichtbaarheid in het dorp in orde zijn. Verder werd geopperd om te kijken of het nog steeds nodig is om met drie wethouders te werken in plaats van twee.

Planning
Informateur Peter Verheij stelt voor dat SGP, PvdA en CDA tot aan de meivakantie nemen om tot een coalitieakkoord te komen op hoofdlijnen waarin zij tot een gedragen visie en prioriteitstelling komen. “Ongetwijfeld levert dit ook bouwstenen op voor de samenlevingsagenda. Het streven kan dan zijn direct na de meivakantie tot installatie van een nieuw college over te gaan. Parallel hieraan kan vanuit de driehoek burgemeester, gemeentesecretaris en griffier een proces opgestart worden met de raad en partners in ons dorp om te komen tot een samenlevingsagenda voor de periode 2018-2022. Ieder van de partijen en partners kunnen hierin inbreng hebben en via een aantal gespreksronden kan dit tot een gedragen door de raad vast te stellen samenlevingsagenda voor de periode 2018-2022 leiden. Dit kan mogelijk gelijk met de behandeling van de perspectiefnota 2019 vóór de zomer van 2018 leiden tot een goed fundament voor de nieuwe bestuursperiode,” aldus Verheij.

Rapport en verslagen
Het hele rapport van informateur Verheij is hier te downloaden. Verder zijn de verslagen van de gesprekken met de politieke partijen ook openbaar. Het verslag van het gesprek met het CDA is hier te bekijken, dat van de PvdA hier, dat van de VVD hier, dat van de D66 hier, en van de ChristenUnie hier. Tot slot zijn de SGP standpunten hier te bekijken.

SGP ging bij de verkiezingen van 21 maart 2018 van 4 zetels naar 5 zetels en werd daarmee de grootste partij.De PvdA ging van drie naar vier zetels en het CDA hield drie zetels. Deze partijen bezetten samen 12 van de 19 zetels in Alblasserdam.

Deel dit bericht via...