ALBLASSERDAM – Burgemeester Jaap Paans heeft deze week, tijdens de gemeenteraadsvergadering in Alblasserdam, de 11-jarige Senni Duijndam in het zonnetje gezet. Senni is onlangs uitgeroepen tot landelijke winnares van de vredesposterwedstrijd ‘Vrede heeft de toekomst’ van Lions Clubs International. Paans feliciteerde de tiener uit het Damdorp en overhandigde daarbij een cadeau. Verder vroeg hij Senni om de betekenis van de poster nader toe te lichten. “De kracht van de verbeelding zegt meer dan 1000 woorden! Gemeentebestuur feliciteert Senni Duijndam met betekenisvolle Peace Poster,” schrijft Paans op Twitter.

Jury
De jury koos unaniem voor de poster van Senni, omdat deze hoop en optimisme uitstraalt. De zware tank kan niet op tegen de vredesduif. In het juryrapport is te lezen: “Senni raakt met haar tekening nadrukkelijk aan de hedendaagse problematiek. De poster schetst een realistisch toekomstbeeld en verwoordt tegelijkertijd een opdracht: laten we goed nadenken waar we mee bezig zijn, laten we ons goed bewust zijn van het precaire evenwicht tussen oorlog (de tank) en vrede (het duifje) in de wereld. De wapenindustrie is afhankelijk van de Vrede en kan niet zonder. Anderzijds spreekt er ook hoop en optimisme uit: het enorme, zware geweld weegt niet op tegen het vederlichte vogeltje. De toestand van wankel evenwicht wordt nog geaccentueerd door het grote witte vlak, de situatie van het niets in feite. Als de duif weg vliegt, valt de tank in het niets en dreigt zelfs de aarde van het uiterste randje van de rots waarop ze nu staat, af te vallen. Door dat witte vlak krijgt de poster als het ware de kwaliteit van een aansprekende cartoon.”

Wereldwijd
De Vredesposterwedstrijd (Peace Poster Contest) is een wedstrijd voor kinderen van 11-13 jaar, en wordt wereldwijd georganiseerd door Lions Clubs International. De gedachte is, dat honderdduizenden kinderen bezig zijn met hetzelfde thema: Vrede. Kunstenaar Teeuwen vertelde onlangs hierover: “Kinderen geven in een tekening uiting van hun gevoelens over vrede. Achter iedere tekening zit een bijzonder kind met haar/zijn gevoelens. In Nederland deden 159 scholen mee en werden 5930 tekeningen ingestuurd. In Alblasserdam deden de scholen De Twijn en Het Kompas mee met de wedstrijd.”

74 landen
De poster van Senni uit Nederland is samen met posters uit 74 andere landen op weg  naar de wereldwijde wedstrijd in Amerika. Binnen een paar weken wordt bekend gemaakt wie de wereldwijde winnaar is geworden.

Deel dit bericht via...