ALBLASSERDAM – De schaal van het oorlogsmonument langs de Polderstraat in Alblasserdam, die eind november 2017 in stukken werd aangetroffen, lijkt niet met kwade opzet  te zijn vernield. Dat meldt burgemeester Jaap Paans naar aanleiding van een gesprek met de veroorzaker. “Er zat bij dit gesprek een schuldbewuste persoon voor me, die zijn verantwoordelijkheid wil nemen voor de ontstane schade en de schade ook wil vergoeden,” vertelt Paans.

Samenloop van omstandigheden
De burgemeester vervolgt: “De veroorzaker beschrijft -en dat valt niet helemaal te reconstrueren-  dat het uiteindelijk veel meer een ongelukkige samenloop van omstandigheden is geweest in een actie, waarbij meerdere personen aanwezig waren en verbleven op en rondom het monument, zonder daarbij kwaad in de zin te hebben. Een wel heel ondoordachte handeling heeft geleid tot de schade.”

Video-oproep
De schade aan het oorlogsmonument werd zaterdag 25 november 2017 ontdekt. Burgemeester Paans deed diezelfde avond nog een video-oproep via Alblasserdamsnieuws.nl, waarbij hij de veroorzaker anderhalve dag de tijd gaf om zich te komen melden. Zondag werd hier gehoor aan gegeven en meldde de persoon zich bij de wijkagent. Om geen heksenjacht te ontketenen, kozen en kiezen de burgemeester en de politie er bewust voor om geen leeftijd en woonplaats van de veroorzaker te noemen. Volgens Paans heeft de veroorzaker het besef dat hij de schade eigenlijk meteen had moeten melden.

Kwetsbaar
In een ‘indringend gesprek’ heeft de burgemeester ook de ‘boosheid en het verdriet uit de Alblasserdamse samenleving overgebracht’ op de veroorzaker. De komende tijd zal de schade aan het monument hersteld worden en er zal daarnaast gekeken worden naar eventuele maatregelen om herhaling te voorkomen. Paans: “We staan met elkaar voor de vraag of bepaalde punten van het monument niet dusdanig kwetsbaar zijn, dat we maatregelen moeten nemen, nu we dit voor de derde keer meemaken.”

Voorzichtig
Tot slot roept de burgemeester op om voorzichtig te zijn met het blijven praten in termen van ‘dader’ en ‘bewuste vernieling’. “Het gaat hier om een veróórzaker van schade. Om te zorgen dat we die schade goed vergoed krijgen, wil ik dat in deze lijn ook zo houden.”

Hangplek
Naar aanleiding van vragen van de D66 en de SGP belooft Paans ook te zullen kijken naar wat er te doen is aan het feit dat het monument momenteel wordt gebruikt als hangplek door jongeren. “Daar kijken we natuurlijk naar. Eerder heb ik al gezegd dat ik het niet de geschikte plek vind voor cameratoezicht. Het respect voor die plek zou op zichzelf al voldoende moeten zijn om van die plek af te blijven. Met de portefeuillehouder en buitenruimte kijken we naar onze mogelijkheden.”

Deel dit bericht via...