ALBLASSERDAM – Langs de Oost-Kinderdijk, ter hoogte van het Kielgat in Alblasserdam is vrijdagmiddag 27 oktober 2017 een gedicht van Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin onthuld. De onthulling werd gedaan door wethouder Dorien Zandvliet en de schrijfster van het gedicht. Ester Naomi Perquin droeg het gedicht na de onthulling zelf voor. ‘Buiging’ is het twaalfde gedicht in een reeks van 25 gedichten in de Alblasserwaard.

Dichter bij de Polder
Het meerjarige project ‘Dichter bij de Polder’, waar de onthulling deel van uitmaakte, is opgezet door de Lionsclub Alblasserwaard Souburgh. De club plaatst sinds 2002 gedichten op locaties in de Alblasserwaard. Met de gedichten wil de Lionsclub de schoonheid van het gebied accentueren en zo een bijdrage leveren aan de beleving van de polder. Het gedicht past in de reeks ‘De Gouden Rand-gedichten’ langs het dijklint van Kinderdijk tot Boven Hardinxveld.

Silicon Valley
Tijdens de feestelijke bijeenkomst op de dijk, vertelde de Alblasserdamse kunstenaar Roel Teeuwen meer over de locatie waar het gedicht is geplaatst. “Dit is een waanzinnig mooie plek, omdat mensen er met hun klauwen vanaf gebleven zijn. Deze plek kun je vergelijken met ‘Silicon Valley’. Wat hier is gebeurd, is onvoorstelbaar. Hoeveel houten schepen hier gebouwd zijn… Met hoeveel vernuft en vakmanschap… Hier ontstond handel in pek, in hennep in kaas. Dit gedicht past hier goed. Het is geïnspireerd op het maritieme landschap en speelt in op het heden en het verleden,” aldus Teeuwen.

Silicon Valley is een veelgebruikte benaming voor de zuidkant van de Baai van San Francisco in de Amerikaanse staat Californië. In die regio zijn veel technologiebedrijven gevestigd, inclusief enkele van de grootste ter wereld. Oorspronkelijk verwees de term naar de grote hoeveelheid bedrijven die bezig waren met de productie en innovatie van siliciumchips, maar nu slaat de term op alle hightech bedrijven in het gebied. “Silicon Valley” wordt zelfs als metoniem voor de hele Amerikaanse technologiesector gebruikt.

Na de onthulling kregen de aanwezigen ‘Kielkoek’ en een drankje. De ‘after party’, met eten en drinken, werd gehouden in de nabijgelegen tuin van familie Van Horssen.

Gouden bijdrage
Wethouder Zandvliet spreekt op Twitter van een ‘mooi gedicht’. Burgemeester Jaap Paans bedankt via hetzelfde medium Ester Naomi Perquin en de Lionsclub. Paans: “Dank aan de Dichter(d)es Vaderlands en Lions Alblasserwaard voor deze gouden bijdrage aan ons Dijklint.”

Esther Naomi Perquin
Ester Naomi Perquin [uitspraak: Perkwien] (Utrecht, 16 januari 1980) is een Nederlandse dichteres. Perquin groeide op in Zierikzee en woont in Rotterdam. In 2006 studeerde ze af aan de Amsterdamse Schrijversvakschool met als hoofdrichting poëzie. Ze was gevangenbewaarder om haar studie te bekostigen. Ze publiceerde gedichten in de literaire tijdschriften De Tweede Ronde en Tirade. Perquin was tot april 2014 columnist voor de Groene Amsterdammer en schreef radioverhalen voor VPRO’s De Avonden. Daarnaast leverde Perquin bijdragen aan onder meer De Gids, Trouw en NRC Handelsblad. Op Gedichtendag 2011 werd ze voor twee jaar benoemd tot Stadsdichter van Rotterdam. In 2017 werd ze voor twee jaar benoemd tot Dichter des Vaderlands[2] als opvolgster van Anne Vegter. Bron: Wikipedia.

 

 

Deel dit bericht via...