ALBLASSERDAM – Alblasserdamse jongeren tot 24 jaar die niet langer dan drie jaar hun rijbewijs hebben, kunnen gratis meedoen aan The DriveXperience. Een coach beoordeelt hun rijvaardigheid, ze oefenen met het maken van noodstops en gaan met elkaar in discussie over de rol van drugs en alcohol in het verkeer. The DriveXperience is op zaterdag 28 oktober en op zaterdag 4 november 2017. Beide praktijkdagen worden gehouden bij de brandweerkazerne aan de Dam 4 in Alblasserdam. Deelname is gratis. 

Deelnemers hoeven niet zelf een auto mee te nemen, want Renault Dealer Auto Bouman BV Alblasserdam stelt kosteloos auto’s beschikbaar. The DriveXperience is een initiatief van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH) en gemeenten in de Drechtsteden. The Drive Experience is op 28 oktober en 4 november ook in Hardinxveld-Giessendam, op het terrein van de gemeentewerf aan de Schrank 10. Deelnemers uit Alblasserdam kunnen daar ook terecht. De praktijkdag op 4 november is al zo goed als volgeboekt.

Afwisselend programma
De deelnemers aan The DriveXperience krijgen inzicht in hun kwaliteiten en verbeterpunten als bestuurder van een auto. De praktijkdagen bestaan uit drie onderdelen. Tijdens een rit van anderhalf uur zitten drie deelnemers afwisselend achter het stuur. Zij beoordelen elkaar en worden beoordeeld door een coach. Tijdens het rijden op een gladde rem/slipbaan voelen de deelnemers hoe het is om op een glad wegdek onverwacht noodstops te maken bij verschillende snelheden. Ze merken hoe lang hun remweg is op een glad wegdek en ervaren de werking van het ABS remsysteem. Het derde onderdeel van de praktijkdag is een groepsdiscussie over de werking van alcohol en drugs in het verkeer. Samen met een verkeer- en alcoholdeskundige gaan ze hierover in gesprek. Ook praten ze over hun eerste kilometers als zelfstandig autorijder en over apparatuur in de auto die je helpt maar die óók kan afleiden. ,,Heel nuttig dat jonge automobilisten op deze manier hun rijvaardigheid kunnen testen en bewust worden gemaakt van een aantal gevaren”, zegt wethouder Arjan Kraijo.

Aanmelden
Iedereen in de leeftijd van 18 t/m 24 jaar die maximaal 3 jaar in het bezit is van het rijbewijs kan zich aanmelden. Het programma start om 9.00 uur en duurt tot uiterlijk 16.00 uur. De gemeente zorgt voor een gratis lunch. Na afloop ontvangt iedereen een certificaat. Per dag kunnen maximaal 48 jonge autorijders meedoen. Aanmelden kan via www.thedrivexperience.nl of www.jongeautorijders.nl. Daar is ook meer informatie over het dagprogramma te vinden. Na aanmelding ontvangen de deelnemers alle benodigde informatie per e-mail.

Deel dit bericht via...