ALBLASSERDAM – Donderdag 29 juni 2017 vliegen helikopters boven Alblasserdam in verband met een anti-terreuroefening in Dordrecht. Voor de oefening werd onder meer de zware politiehelikopter Augusta Westland ingezet. De inzet bleef, gezien de vele vragen, niet onopgemerkt in het Damdorp.

Agenten van de politie Eenheid Rotterdam, ambulancemedewerkers, brandweermensen en medewerkers van de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid en Rotterdam-Rijnmond hebben op donderdag 29 juni in en rond het voormalige Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht een grootschalige multidisciplinaire anti-terrorisme oefening gehouden. Antiterreureenheden van de Nederlandse Dienst Speciale Interventies (DSI) speelden in de oefening eveneens een belangrijke rol.

Enkele honderden medewerkers van de verschillende hulpdiensten waren op de been, ondersteund door tientallen politievoertuigen, ambulances en brandweerauto’s en drie politiehelikopters. Bij de oefening raakte een journalist van RTV Dordrecht lichtgewond aan zijn benen.

Vertrouwen
De keuze om als politie, brandweer, ambulancedienst en Veiligheidsregio samen te oefenen, was geen toevallige. ‘Toen wij 1,5 jaar geleden begonnen, had de politie al verschillende terrorismeoefeningen achter de rug, maar bij een aanslag moeten we als hulpverleners echt samen aan de bak. Het is van levensbelang dat je van elkaar weet wie wat doet.’, zegt multidisciplinair coördinator terrorismegevolgbestrijding Maikel Lenssen namens de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid. ‘Er is sindsdien een hoop verbeterd. Brandweer, ambulancediensten en politie weten elkaar nu steeds beter te vinden. En als ik naar de oefening van vandaag kijk, zie ik echt dat het vertrouwen in elkaar groeit. En dat is cruciaal voor als het een keer echt zover is.’

Scenario’s 
Tijdens de oefening van 29 juni kregen hulpdiensten te maken met meerdere statische en dynamische scenario’s die elkaar in hoog tempo opvolgden. De agenten, ambulancemedewerkers en brandweerlieden kregen casussen met daarin schietende verdachten, bomexplosies en tientallen levensechte lotusslachtoffers voor hun kiezen.

Internationale samenwerking
Terrorisme kent geen geen grenzen en daarom werd gelijktijdig ook geoefend op een locatie in Brabant in de buurt van de Belgische grens en vonden op hetzelfde moment in België ook twee interventies plaats. Dit met als doel het optimaliseren van de samenwerking tussen de hulpdiensten onderling en  de internationale samenwerking tussen de anti-terreureenheden van Nederland en België. In totaal deden alleen al in de regio Dordrecht 450 mensen mee aan de oefening, onder wie tientallen Lotusslachtoffers en meer dan honderd figuranten.

Cameraman gewond
Ambulancemedewerkers moesten ook nog echt in actie komen. Bij de oefening raakte een cameraman van RTV Dordrecht gewond aan zijn benen door een afgeketste flitsgranaat. De man liep schaaf- en brandwonden op. Ambulancepersoneel was vanwege de oefening was volop aanwezig en binnen een halve minuut kreeg het slachtoffer al de eerste medische hulp. De oefening werd direct stilgezet en pas nadat de cameraman voor behandeling naar het ziekenhuis was vervoerd, werd de oefening voortgezet en afgemaakt. De cameraman kon na behandeling in het ziekenhuis direct weer naar huis.

Foto’s: Johan van den Dool.

Deel dit bericht via...