KINDERDIJK – De gemeente Molenwaard is zaterdag 1 april 2017 omgedoopt tot de gemeente Wij-land. Wie via Alblasserdam naar Kinderdijk rijdt, ziet het bord hangen bij binnenkomst van het Molendorp. Het nieuwe bord werd zaterdagochtend vroeg opgehangen. Middels een persbericht, dat naar diverse media is verzonden, wordt toelichting gegeven op de situatie. Het persbericht is ondertekend met “Burgerinitiatief Wij-land”. Wie er precies achter het initiatief zitten, is nog niet duidelijk.

Hieronder het persbericht, zoals dat zaterdag werd verzonden door “Burgerinitiatief Wij-land”.

Inwoners van Molenwaard en Giessenlanden kunnen vanaf vandaag wennen aan het eerste resultaat van de zoektocht naar een nieuwe naam voor de nieuwe gemeente: Wij-land. Nadat ‘Alblasserwaard’ als werknaam voor de gemeente in het herindelingsontwerp werd opgenomen is aan inwoners gevraagd mee te denken over de definitieve naam. Eerder hadden de gemeenten Alblasserdam en Gorinchem via een zienswijze al kenbaar gemaakt dat de werknaam verwarring kan oproepen en niet overeenkomt met het grondgebied van de toekomstige gemeente.

Naast genoemde gemeenten zijn ook Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht en Sliedrecht onderdeel van het overwegend groene gebied tussen De Lek, De Boven-Merwede en De Noord. Het Burgerinitiatief Wij-land streeft een inclusieve samenleving na waarin gemeenschappen zich gemeenschappelijk inzetten voor de toekomst van ons mooie leefgebied. Vandaag worden de plaatsnaamborden van beide gemeenten vervangen om zo alle inwoners attent te maken op het Wij-gevoel dat de nieuwe gemeente voorstaat.

Het kombord van de kern Kinderdijk werd vanochtend als eerste vervangen. Één van de inwoners van Molenwaard verwoordde het eerder treffend: “ik plus jij; samen zijn we wij”. Inwoners met andere goede suggesties voor de naam van de nieuwe gemeente worden uitgenodigd deze kenbaar te maken aan het gemeentebestuur van beide gemeenten. De colleges van Giessenlanden en Molenwaard zijn immers gecharmeerd van het traject dat de Altena-gemeenten hebben doorlopen en zullen de beide gemeenteraden voorstellen dat concept te volgen.

Als de gemeenteraden dat advies overnemen, krijgen de inwoners de gelegenheid suggesties in te dienen. Een onafhankelijke commissie, samengesteld vanuit de bevolking, zal vervolgens aan de hand van een aantal criteria een selectie maken en twee of drie namen voorstellen. Op die namen kan uiteindelijk worden gestemd. “We zullen dan de bevolking peilen”, aldus de Giessenlandse burgemeester Werner ten Kate.

Onder de inwoners die vandaag een ludieke foto met het nieuwe plaatsnaambord insturen via Facebook of Twitter wordt een prinsheerlijk geschenk verloot.

Onder de gemeente Molenwaard vallen onder meer Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland en Oud-Alblas.

Later meer

Deel dit bericht via...