IMG_1142 (Medium)ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam heeft er 24 vrijwilligers bijgekregen die de vluchtelingen, die tijdelijk worden opgevangen in de oude Beukelmanschool aan de Lelsstraat in Alblasserdam, gaan helpen. Maandag was er in het Maasplein een informatiebijeenkomst voor potentiële vrijwilligers. Via de site van de gemeente was een profielschets gemaakt, waar de geïnteresseerden aan moesten voldoen. Na de bijeenkomst bleek de ‘oogst’ te bestaan uit 24 vrijwilligers.

Naar Rotterdam
De 39 vluchtelingen worden nu bijna drie weken opgevangen in het pand aan de Lelsstraat. Vrijwilligers die nu al actief zijn met de groep vluchtelingen in het Damdorp, concluderen dat het een ‘leergierige en harmonieuze groep’ betreft. Dinsdag 3 november 2015 gingen de taaldocenten Arie en Ineke Klink en begeleider Wil Liefrink met 21 vluchtelingen per Waterbus naar Rotterdam. “Het was een taalles in de praktijk. We hadden nog wat kaartjes van de Waterbus over en vonden het een leuk idee om de taalles in de praktijk te brengen. Ze hebben genoten!,” vertelt Arie Klink. Hij vervolgt: “Het is een heel leergierige, intelligente groep mensen. Ook de onderlinge verhouden zijn erg goed. De verschillende geloven zijn bijvoorbeeld totaal geen issue. Ze helpen elkaar daar waar nodig is en willen niets met extremisme te maken hebben. Het is een bijzonder stel mensen,” vertelt Arie Klink.

Taalles
Wat er tijdens de taalles wordt geleerd, mogen de vluchtelingen voor een groot deel zelf bepalen. “Ze geven zelf aan waar ze interesse in hebben. Op basis daarvan zetten we de lessen in elkaar.”

Termijn
Hoe lang de vluchtelingen in het Damdorp blijven, is nog de vraag. Als termijn was gezegd dat het voorlopig om vier weken zou gaan. Echter, een medewerker van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) liet deze week desgevraagd weten dat er hoogstwaarschijnlijk een verzoek gedaan wordt aan de gemeente Alblasserdam om die termijn van vier weken te verlengen, zodat de vluchtelingen langer kunnen blijven en niet weer verder door het land moeten zwerven. Nadat dat verzoek is ingediend, beslist het college van burgemeester en wethouders of er inderdaad overgegaan wordt tot een verlenging van de termijn. De verwachting is dat hierover later deze week meer informatie over volgt.

IMG_1142 (Medium)

IMG_1150 (Medium)

Deel dit bericht via...