B.O.ALBLASSERDAM – Om aandacht te vragen voor de armoede in Nederland gaan Lesha Bosman en Mike Hannink van 20 t/m 27 maart 2015 een bijzondere voettocht afleggen: Lopend buffet. In een week tijd loopt het tweetal van ”s-Hertogenbosch naar Den Haag. Met niets meer op zak dan twee lege borden. Een symbool voor armoede en honger in Nederland. Voor eten en slaapplek zijn ze afhankelijk van de solidariteit van de mensen die ze tegenkomen of waar ze aanbellen. De twee zijn nog op zoek naar een slaapplek in Alblasserdam.

Armoede
“Er zijn veel vooroordelen rondom armoede. ‘Echte armoede heb je in Nederland niet’. Of: ‘Als je arm bent, zal je daar zelf wel schuld aan hebben.’ De cijfers liegen er echter niet om. Steeds meer Nederlanders zitten financieel aan de grond door minder inkomen of zelfs baanverlies in combinatie met stijgende lasten, zoals huur en energie. Ze zijn vaker afhankelijk van maatschappelijke instanties zoals de Voedselbank of komen daarvoor niet eens in aanmerking omdat ze nog een koophuis hebben waar ze niet vanaf komen,” vertellen Lesha en Mike.

Inzetten voor anderen
Mike Hannink kwam jaren geleden door omstandigheden thuis te zitten en leeft sindsdien onder de armoedegrens. Voor een reportage van het EO-programma ‘Dit is de dag’ werd hij een week lang gevolgd en gaf hij een kijkje in hoe zijn dagelijkse realiteit eruit zag. Na de uitzending werd hij overweldigd door de reacties. “Enkele duizenden schat ik”, vertelt hij. “Mijn mailbox en facebookaccount werden zo overspoeld dat ze er zelfs tijdelijk niet tegen bestand waren. Zo veel mensen die in hetzelfde schuitje zitten maar zich vaak te veel schaamden om hulp te vragen. Toen begreep ik dat het probleem veel groter was dan mijn situatie en dat ik er iets mee moest. Inmiddels is mijn situatie verbeterd en over een aantal jaar ben ik uit de schuldsanering. Ik heb het ergste achter de rug gelukkig. Nu kan ik me inzetten voor alle anderen die in een soortgelijke situatie zitten.”

Passie voor sociale thema’s
Voor de rubriek in de Bossche Omroep ‘Op de koffie bij Mike…’ waarin Mike tips geeft over hoe je geld kunt besparen en rond kunt komen met een minimuminkomen kwam redacteur Lesha Bosman in contact met Mike. Ze vertelt: “Ik heb een passie voor sociale thema’s.” Het verhaal van Mike raakte me. Hij vertelde me onder meer dat hij een tijd lang leefde op slechts één maaltijd per dag zodat hij zijn dochter wél drie keer per dag eten kon geven. Dat er veel (verborgen) armoede is in Nederland wist ik natuurlijk. Maar het besef dat er ook veel mensen zijn in Nederland die honger lijden, kwam hard aan. Mike wilde er een boek over schrijven om armoede op de agenda te zetten. Samen bedachten we dat we meer wilden bereiken: armoede echt het gesprek van de dag maken.”

Voettocht
Het idee voor de voettocht Lopend buffet is recentelijk ontstaan. De voorbereidingen zijn nog in volle gang. Lesha: “We zijn begonnen met trainen. Dan ontstaan er steeds weer ideeën en bedenken we wat te doen als… Wat als we geen slaapplek kunnen vinden of nergens kunnen aanschuiven voor een maaltijd? Dan merk je hoe inventief Mike is geworden van het leven in armoede.”

Geen schaamte
“Bij de Albert Heijn kun je altijd terecht voor een kop koffie en gevulde koek”, geeft hij lachend aan. “Doel van de tocht is ook laten zien wat je zonder geld wel allemaal kunt en dat met trots uitdragen. Armoede is niet iets om je voor te schamen.” Lesha vult aan: “We hopen met de tocht armoede op een energieke en positieve manier op de kaart te zetten. Het gesprek aangaan over oordelen en vooroordelen met de mensen onderweg en uiteindelijk onze twee lege borden aan te bieden aan politiek Den Haag. Het liefst aan de premier maar misschien is dat te veel gevraagd.”

Hulp
Mike en Lesha hebben nog veel meer ideeën waarmee ze hun initiatief spraakmakend willen maken. Alle hulp is daarbij welkom. Zo zijn ze bijvoorbeeld nog op zoek naar iemand met ervaring met het uitstippelen van wandelroutes. Voor meer informatie en ideeën of het aanbieden van een slaapplek in Alblasserdam, kunt u contact opnemen via [email protected].

Foto: Freek Jansen

B.O.

Deel dit bericht via...