zwaarWeerNedstaal©ceesvdwal_9ALBLASSERDAM – Burgemeester Jan Heijkoop van Alblasserdam noemt het faillissement van staalbedrijf Nedstaal een ‘grote klap voor Alblasserdam’. “Iedereen kent wel iemand die bij Nedstaal werkt. Het faillissement heeft daarom een grote impact, niet alleen op Alblasserdam, maar ook op de regio. Het college van B&W leeft mee met de medewerkers van Nedstaal en hun gezinnen die op dit moment in onzekerheid verkeren. Het gaat om mensen uit Alblasserdam en de regio die bekend staan om hun harde werken, hun arbeidsethos,” aldus Heijkoop.

Volgens de gemeente is het nieuws dat het Alblasserdamse bedrijf failliet is verklaard, hard aangekomen in Alblasserdam en de regio. Verder wordt in het persbericht gemeld dat het college de ontwikkelingen bij het bedrijf op de voet volt. “We treden zo spoedig mogelijk in overleg met de bewindvoerder van Nedstaal om samen met andere partijen, zoals het UWV, Sociale Dienst Drechtsteden, Randstad en ondernemers, de mogelijkheden voor het personeel te onderzoeken. Gedacht wordt aan de opzet van een mobiliteitscentrum,” aldus burgemeester Heijkoop.

280
Nedstaal, dat sinds 1938 in Alblasserdam is gevestigd, werd vrijdag 17 oktober 2014 door de rechtbank failliet verklaard. Bij het bedrijf werken 280 mensen.

FN Steel
Binnen het bedrijf wordt gesproken over een mogelijk overname door FN Steel, de huidige ‘buurman’ van Nedstaal. Voor FN Steel is er een groot belang dat de staalfabriek blijft bestaan, omdat FN Steel een grote afnemer is van Nedstaal.

Reactie
De curatoren mr. J.P.M. Borsboom en mr. R.J.R.M. de Bok zijn vrijdag diverse keren benaderd voor commentaar, maar zijn nog niet in de gelegenheid geweest om te reageren.

Foto: Cees van der Wal.

Update (mail van actiecomité)

Dag Peter, goedemiddag,
Dank je wel voor je email waarop ik graag reageer.

Als Actiecomite vinden wij het erg triest voor de werknemers dat NEDSTAAL failliet is verklaard. Dat is nooit het uitgangspunt van ons Actiecomite geweest. Ons doel was, is en blijft: GEEN ASBESTSMELTVERWERKING in een voor dat doel ongeschikte fabriek. En het tweede doel: NEDSTAAL SCHOON!

En dat die fabriek, dat filter etc. volledig ongeschikt is voor dat doel is ons ook door een ‘Intern Nedstaal deskundige’ uiteengezet (zie bijlage voor de samenvatting van onze bezwaren die van NEDSTAAL INTERN komen!). Wij hebben nooit iets ’tegen Nedstaal gehad’ maar wel tegen de onbehouwen manier van optreden van het bedrijf in dit traject. Wethouder Sjoerd Veerman heeft dat bewust ‘onder de radar erdoor proberen te loodsen’ zonder de gemeenteraad vooraf en volledig te informeren. Dat is kwalijk en verwijtbaar. Dat had nooit zo moeten gebeuren. En er gebeurde helemaal NIETS….. totdat wij kwamen. En daarna: Ondanks de enorme maatschappelijke weerstand en meer dan 300 bezwaarschriften bleken OZHZ en NEDSTAAL niet van zins rekening te houden met de gevoeligheden bij de bevolking.

NEDSTAAL banjerde ‘met schoenen met stalen neuzen’ door de gevoelige asbestporseleinkast. In de door asbestkanker meest getroffen regio van Nederland (…) Hoe subtiel kun je zijn? Maar het Nedstaal management en OZHZ bleken op de inspreekavonden in LANDVAST net zo emphatisch als Vladimir P. De oorzaak van het faillissment heeft niets te maken met de activiteiten van het Actiecomite. Nedstaal is al tientallen jaren een kwakkelend bedrijf. Dat moest een keer fout aflopen. Jarenlange verliezen uit de operatie hebben niets te maken met onze activiteiten. Nedstaal was immers al in 2009 super verliesgevend. Als het bedrijf winstgevend was geweest in de exploitatie was er geen faillissement geweest. Maar het is al decennialang kwakkelen! Dat zag Philips al in 1975 toen het bedrijf werd ‘overgedaan’.   En dat zag Thyssen Krupp ook. En TATA Steel wilde het niet kopen omdat het:
– te klein is
– verouderd was en nog steeds is
De management buyout heeft dan ook helaas tot niets geleid. Want er moet minimaal 40 miljoen in het bedrijf worden geinvesteerd om tot een efficienter en grootschaliger productie te komen. Simpelweg gezegd: de charges per keer zijn te klein. (En net zoals bij ALDEL: de energiekosten van ELECTROSMELT zijn te hoog voor concurrentie met landen als KOREA en CHINA China subsidieert natuurlijk fors…) Nedstaal is gewoon structureel verliesgevend. Een domkop die dat niet beseft. 

Wij zijn dus niet schuldig aan het faillissement van Nedstaal. De oorzaken liggen in wereldconcurrentie en ook in hun productiesystematiek.

DE VERVUILING
Wij ‘doken er verder in’ En toen kwam boven water: De giga-vervuiling. Nedstaal is de allergrootste vervuiler van Zuid Holland Zuid! Een gevoelig punt want totdat wij als Actiecomite ‘in de cijfers doken’ heeft NIEMAND de laatste 10 jaar (!) ooit structureel iets gedaan aan de giga vervuiling door het bedrijf:

– De OZHZ zat te slapen en begreep haar eigen cijfers en milieujaarverslagen niet eens (Hoe incompetent kun je zijn; vergelijk DCMR > ODFJELL!)

        Het is te gek voor woorden dat wij als Actiecomite moeten vaststellen dat Nedstaal LOOG over de emissiecijfers en stelselmatig de vergunningsnormen overschreden heeft zonder ingrijpen door de OZHZ! VELE JAREN LANG!

– De toezichthouder en het bevoegd gezag lieten alles – ‘welwillend en wetend’ (!) op hun beloop!

Wij zijn ervan overtuigd dat NEDSTAAL tienduizenden TONNEN asbesthoudend kassensloopschroot heeft verwerkt. Maar daar geldt in de schrootwereld natuurlijk een OMERTA voor. Of je schuift met geld onder de toonbank (klokkenluider)

In die zin mogen de inwoners van de regio ons dankbaar zijn want anders was Nedstaal gewoon doorgegaan met hun giga vervuiling.

GEVOLGEN
Als de ovens van NEDSTAAL koud blijven gebeurt – vlot samengevat het volgende:

ELK JAAR:

– Circa 200 ton minder (fijn)stof in de lucht

– 4000 liter minder olie in de Noord (!!!).

– Daarnaast 44.000 ton! minder CO2 uitstoot (dat is 44.000.000 kilo!) en

– 20.000.000! Kuub minder gas verstookt (En een groot deel van dat gas wordt niet volledig verbrand hetgeen veel vervuiling veroorzaakt; onvolledig verbrande CH)

De stank hier is al jarenlang ongelooflijk en OZHZ heeft al twee jaar (!) beloofd het uit te zoeken….

– Alle milieu doelstellingen van de Drechtsteden zijn in één klap gehaald.

– Er hoeven er ook geen subsidieslurpende windturbines te worden geplaatst. (Zie rapport van het CPB)

– Ander voordeel is dat de grond in de toekomst kan worden aangewend voor wel rendabele activiteiten (dus werkgelegenheid) die de samenleving geen vermogen kosten.

Hoe had het WEL gekund/gemoeten?

– De overheid had natuurlijk eerder moeten ingrijpen om asbest te uit bannen. Dat is verwijtbaar niet gebeurd. De politiek wist al decennialang dat het een gevaarlijk goedje is. Maar zij sloten de ogen (zie uitzending van Andere tijden over Eternit Goor) De gewone man werd alweer als kanonnenvoer gebruikt. Ons werden verhalen verteld dat mensen van Nedstaal in de jaren 70 van asbest sneeuwballen maakten om elkaar mee te bekogelen (…) terwijl de directie wist en kon weten dat het gevaarlijk is.

– Als wij alle asbest uit metaalgerelateerde toepassingen willen verwijderen moet de overheid het initiatief nemen tot een PROEFFABRIEK op de MV 2.

> En niet TNO voor het karretje spannen door met een PETRI PLAATJE (!) van minder dan 20 vierkante centimeter aan te tonen dat alles wel veilig is. Dat is moorddadig en crimineel!

Meer dan 1000 asbestdoden per jaar is ongelooflijk!

– NEDSTAAL had niet met schoenen met stalen neuzen door de Alblasserdamse samenleving moeten banjeren maar subtiel, open, netjes en eerlijk

haar plannen moeten ontvouwen en rustig in gesprek gaan met betrokkenen. Maar zij dachten kennelijk: ‘Efkes onder de tafel met de politiek en OZHZ iets ritselen dan is onze winstbron voor de toekomst geboren!

In hun Business Plan staat dat ze 40.000 ton (!) asbesthoudend schroot per jaar wilden gaan smelten. Dat is bijna 1 miljoen kilo in de week. En dat met een ongeschikt filter over de koppen van de gezondheid van de mensen heen. Krankzinnig en bizar plan! En dan ook nog LIEGEN over de herkomst van het proefmateriaal: het zou van de Amsterdamse metro zijn. Toen wij dit onderzochten bleek dat onjuist. Het bleek van de foutief gesloopte treinen bij Simmeren te komen (…) De NS heeft hier grove steken laten vallen want zelfs ‘in Apenland Belgie’ zoals iemand zei wordt het bitumen isolatiemateriaal keurig verwijderd voordat ze treinen verder slopen. Maar het filmpje van RTV Noord zegt genoeg…

In Alblasserdam 40.000 ton asbesthoudend schroot smelten zou hetzelfde effect betekenen als in GOOR de asbestcementfabriek van ETERNIT weer openen (!)

De mening van ‘de roepers en schreeuwers.‘ Alle leden van het Actiecomite vinden het heel vervelend voor mensen die hun baan verliezen. Maar dat komt niet door ons. De mensen die ‘aan de kant staan te schreeuwen’ zijn de bekende stuurlui aan de wal:

– Zij weten vaak van toeten noch blazen hoe vervuilend de fabriek is (en hebben dit nooit echt onderzocht of bestudeerd)

– Zij hebben nooit contact gezocht met het Actiecomite om eens opheldering te vragen (of zijn bij vergaderingen van de commissie etc. geweest of hebben een email gestuurd…..)

– Zij hebben niet zoals wij als betrokken burgers meer dan 2000 uur (!) per persoon in 2 jaar tijd besteed aan het voorkomen van een gezondheidsdrama.

– Zij ‘roepen of schreeuwen maar wat’ zonder zich eens een avond in de cijfers te verdiepen of met tegenargumenten te komen.

Dat is teleurstellend want: Kritiek mag graag, maar kom dan WEL met een beter voorstel!  Als wij er niet geweest waren was Nedstaal ook failliet gegaan, misschien een paar maanden later. En als Nedstaal haar snode plannen – gesteund door een ondeskundige OZHZ (!) voor asbestsmelt had uitgevoerd was het hier NOG VUILER geworden.

Als U dood zou gaan aan asbestkanker?
Als wij door onze actie slechts EEN ASBESTSLACHTOFFER hebben ‘gespaard’ dan is alle werk al nuttig geweest. En geloof mij: als je twee jaar lang driekwart van je spaarzame vrije tijd opoffert ‘voor de goede zaak’ dan past kritiek van stuurlui aan de wal niet.

Persoonlijk denk ik dan terug aan Niek, geweldige vakman, ongelooflijk aardig mens, 56 jaar, nooit ziek, die in het Dordtse ziekenhuis met de dood in zijn ogen door asbestkanker is verdronken in zijn eigen longen. Dat vergeet je nooit maar het heeft mij persoonlijk wel de kracht gegeven om duizenden uren te vechten tegen bedrijven zoals Nedstaal die het niet uitmaakt hoe ze geld verdienen. In ieder geval kan het faillissement van NEDSTAAL een moment van BEZINNING zijn voor bestuurders, politici, OZHZ en betrokkenen om na te denken over de vraag hoe het in de toekomst WEL moet: SCHOON, VEILIG en MVO als de ovens weer aan zouden gaan.

Ik vertrouw erop dat ik hiermee je vragen – waarvoor dank – heb beantwoord.

Met vriendelijke groet en een fijn weekend wensend
Actiecomite Asbest Nedstaal Nee
Willem Schulpen

 

Bijlage: 14 punten met twijfels.

Deel dit bericht via...